Jövőre teljesen megújul a kisvárdai vár

Forrás: turizmus.com

 2021. március 28. 11:28

A tervek szerint jövőre befejeződik a kisvárdai vár felújítása. Összesen másfél milliárd forintból újul meg az épület – adja hírül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál.

Mint írják, a munkálatokat a budapesti székhelyű Korintosz Műemlékvédelmi és Építőipari Kft. végzi – a cég nevéhez fűződik a Rétközi Múzeum (a volt zsinagóga), valamint a Bagolyvár épületének rekonstrukciója is, így ez már a harmadik nagy beruházás, amit Felső-Szabolcs központjában végeznek.

A kisvárdai várat 1465–1479 között építették

Fotó: NÖF

A kisvárdai várat 1465–1479 között építették. Az ott talált őskori leletek alapján azt feltételezik, hogy a helyén egykor földvár állt. A vár 1990 óta a nemzeti örökség része mint hazánk építészeti, történeti szempontból kiemelkedően fontos műemléke. A felújításra a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretén belül kerül sor.

A kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztésére 1,5 milliárd forint támogatást ítélt meg a szaktárca. A projekt célja, hogy a kulturális örökségvédelem jegyében ne csupán külsőleg újuljanak meg az épületek, hanem azokat változatos programok és rendezvények segítségével élővé varázsolják.

Látványterv

Fotó: NÖF/Konstruma Mérnöki Iroda Kft.

A fejlesztés eredményeként a vár kiállításoknak is teret ad, valamint kialakítanak egy belső színpadot is, mintegy 350 férőhelyes nézőtérrel. A projekt tartalmazza a külső mobil nagyszínpad és lelátó kialakítását, továbbá a vár környezetének rendezését is.