Józan közgyűlés a pálinkaházban

Forrás: turizmus.com

 2017. november 29. 18:11

A TDM Szövetség november 29-én, Esztergomban, a Pálinka Patikában tartotta közgyűlését, amelyet 30-án és december 1-jén követ majd országos konferenciájuk.

A kétnapos konferencia programjából látszik, hogy gyakorlatilag minden témakör szóba kerül majd, amely a jelenlegi TDM szervezetek jövőjét befolyásolhatja. Nyilván nem véletlen, hogy rekord számú, 170 regisztrált résztvevőre számítanak.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke a 29-i közgyűlésen – lényegesen szűkebb körben – kifejtette többek között, hogy optimistán várja a kiemelt fejlesztési térségek pozicionálására kiírt pályázatok alakulását. Annak ellenére, hogy a 24 hónapos intervallumra kiírt pályázat annak a 2+2 milliárdos, ám visszavont kiírásnak a helyébe lépett, amelyre eredetileg a helyi és térségi TDM szervezetek pályázhattak volna.

Az elnök elmondta, hogy a kiemelt térségek pozicionálására kiírt pályázat pilot projektjének tekinthető balatoni pályázat megfogalmazásában sikerült érvényesíteni a szövetség szakmai szempontjait. A balatoni térségben pályázó konzorciumban – az MTÜ, a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., a Balaton Fejlesztési Tanács, a Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. és a Pannon Gasztronómiai Akadémia mellett – helyet kapott az évek óta működő regionális TDM szervezet, amelyet immár Balatoni Turisztikai Szövetségnek hívnak. Ez a fejlemény azért figyelemre méltó, mert máris sikerült elérni, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben a balatoni pályázatban lényegesen nagyobb összeggel és hangsúllyal szerepel a térségi piackutatás, valamint a marketing tevékenység. A még meg sem alakult térségi márkagondnokság tehát már a TDM-ek szempontjait is figyelembe vevő stratégia mentén dolgozik majd.

A pálinkaházi közgyűlés elnöki asztalánál, balról jobbra Stampf Mariann (Mórahalom), Magyarics Gábor (Tata), Semsei Sándor a szövetség elnöke, Horváth Viktória a szövetség titkára, Horváth Orsolya (Hévíz) és Komoróczki Aliz (Gyula)

Fotó: turizmus.com

Semsei Sándor arra biztatta a közgyűlés résztvevőit, hogy ne keseredjenek el azért, mert a korábban visszavont, majd új feltételekkel kiírt, 4 milliárd forintos pályázati keretből nem részesülhetnek közvetlenül a TDM-ek, hanem lássák a lehetőséget, hogy szakmai szempontjaikat érvényesíthetik, s ezzel, hosszú távon csak nyerhet a térségük. Az elnök tapasztalatai szerint az újonnan alakuló kiemelt fejlesztési térségek esetében már a célok megfogalmazásába is bevonják a TDM-eket.

A közgyűlésen tárgyalták még többek között az alapszabály módosítását is, ennek értelmében a jövőben nem 3, hanem 5 évre választják az elnökséget, s beépítik azt a változást is, hogy határozatképtelenség esetén legalább 3 napnak kell eltelnie a megismételt összehívásig.