Jubilál a vártársaság Sirokon

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 04. 17:35

Húsz esztendővel ezelőtt Tuza Gábor, Sirok jelenlegi polgármestere megalapította a helyi Vártársaság Közhasznú Társadalmi Szervezetet. Erre az eseményre emlékeztek a jubileumi találkozón az alapítás színhelyén, a várban.

Két évtizede 18 lelkes siroki elhatározta, hogy közös összefogással társadalmi munkát végeznek a falu jövőjéért. A szervezet elnevezését Sirok legfőbb nevezetessége és történelmi jelképe, a vár adta. Működésüket először a befizetett tagdíjakból biztosították, de ma már az önkormányzat a legnagyobb támogatójuk.

A jelenleg 43 tagú társaság sátoros találkozót tartott, ahol szalonnát sütöttek és a jubileumi tortát is megkóstolták. Felelevenítették az elmúlt húsz év eredményeit, azokat a közös találkozókat, illetve a falu fejlődése érdekében folytatott munkákat, amelyekben közreműködtek. Előkerültek a régi fotók is, megörökítve az együtt eltöltött élményeket például a kirándulásokat, illetve a színház látogatásokat.

A társaság óvja, védelmezi a siroki várat

Fotó: Mentusz Károly

Szó esett a különböző rendezvényekről, amelyek szervezésében szintén részt vettek. Ilyenek a várnapok, vagy a várfelfutó verseny, amelyet 2016-ban rendeztek először. A szervezetnek zömmel sirokiak a tagjai, de vannak olyanok is, akik elszármaztak a faluból és ma már Budapesten, Debrecenben, illetve Szolnokon laknak. Mindannyian örömmel fogadták, hogy a felújítás után, 2012-ben megnyitották a siroki vár alsó részét, amely azóta is vonzó látványosság a turistáknak. Abban bíznak, hogy ennek folytatásaként a következő években a felső várat is felújítják majd. A jubileumi találkozón részt vevők abban állapodtak meg, hogy a következő két évtizedben is igyekeznek együtt maradni és közösen segíteni Sirok további fejlesztéseit.

A virágos Sirok főtere

Fotó: Mentusz Károly

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület kezdeményezésére például tavaly ősszel jelképesen örökbe fogadták a siroki várat, amelyet gondoznak, ápolnak és őriznek az utókornak. Az idén október közepén –hagyományteremtéssel – immár másodszor szervezik meg és finanszírozzák a várfelfutó versenyt. Erre több száz érdeklődőt várnak, akik közül nemcsak szurkolnak majd a versenyzőknek, hanem a falu egyéb nevezetességeivel is megismerkednek. Tuza Gábor elmondta, hogy ezt a versenyt más hazai történelmi várak bevonásával szeretnék országos eseménnyé fejleszteni a jövőben. Ezzel az éves turisztikai szezont egy új kínálattal bővíthetnék.