Jubiláló virágkarnevál és programdömping egy héten át

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 14. 10:33

50. születésnapját ünnepli idén a Debreceni Virágkarnevál, amely mára nemcsak az ország egyik legnépszerűbb fesztiválja, hanem Európa egyik leglátványosabb virágshow-ja is lett. A jubileumhoz méltóan a város gazdag programsorozattal készül egy héten át, augusztus 14-től 21-ig.

A több mint száz esemény egyik csúcspontja idén is az augusztus 20-i karneváli felvonulás lesz.

A menetben a karneválok történetében a legtöbb, 18 virágkocsi vonul majd végig a városon, melyekhez rekordszámú, egymillió szál friss dáliát használnak fel.

Az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb karneváljait nemcsak a virágkocsik, hanem a művészeti csoportok is színesítik, idén 10 magyar és 17 külföldi csoport mintegy 2000 közreműködővel vesz részt a felvonuláson. A világ minden tájáról érkeznek táncosok Japántól Kolumbián keresztül Itáliáig, összesen 14 nemzet képviseletében.

 

A virágkarneváli héten Debrecenben ugyan minden a virágokról, a táncról és a zenéről szól majd, de mindemellett további izgalmas programok és különleges látnivalók várják azokat, akik a fesztiválon innen és túl szeretnék Debrecent is felfedezni.

 

10 ok, amiért érdemes a héten Debrecenbe utazni

 

1. Csodás panorámák

Debrecen ugyan dombok-hegyek nélküli alföldi város, ennek ellenére itt is vannak magaslatok, sőt. Debrecen szimbóluma, a Református Nagytemplom 61 méter magas tornyaival a város egyik legmagasabb épülete. A tornyai között épült panorámahídról csodálatos látvány nyílik a történelmi belvárosra. A látogatók a belvárosi panoráma után a város másik pólusát, a Nagyerdőt is megcsodálhatják madártávlatból a több mint 100 éves Nagyerdei Víztorony kupoláján épült kilátóból.

 

2. Kulináris élvezetek

A Nagyerdő árnyas fái alatt, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén augusztus 15-től újra nyitja kapuit a Cseh Sörkert 31 sörgyár 100-féle sörével. A gasztronómia szerelmesei a sörök mellett a kenyérsütés rejtelmeibe is belekóstolhatnak: augusztus 15-én a város főterén közösségi sütés várja az érdeklődőket Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovász mestere, valamint a debreceni Soós Pékség szakmai támogatásával. A kenyérsütés napközben folyamatosan zajlik, az elkészült kenyeret pedig este osztják szét a Kossuth téren. Pár lépéssel arrébb, a Piac utca és a Csapó utca sarkán hat debreceni cukrászda fagylaltkreációját lehet megkóstolni, sőt, azokra szavazni is lehet augusztus 18-ig, amikor is eldől, melyik lesz Debrecen fagyija.

 

3. Mai orosz dizájn és a lakótelepek világa a MODEM kiállításain

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ két aktuális kiállítása a mai orosz dizájn és a lakótelepek világába kalauzolja a művészetek kedvelőit. A Harsány című kiállítás az aktuális orosz plakátművészet, tervezőgrafika és tipográfia legjelentősebb alkotóinak műveit mutatja be. A Panel című tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogy az egykori keleti blokk városképi arculatát mai napig jelentősen meghatározó panelházak milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre.

 

4. Forró kubai hangulat és japán kultúra

A Baltazár Dezső teret két estén át forró kubai hangulat tölti meg. Augusztus 16-án és 17-én nagyszabású szalszaparti várja a nagyközönséget élő koncertekkel, látványos táncbemutatókkal, valamint egyedülálló látvány- és fénytechnikával. A szomszédos Déri Múzeumban a japán kultúra kerül a középpontba augusztus 18-án. A japán–magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának tiszteletére rendezett egész napos eseménysorozaton az érdeklődők többek között hagyományos japán tánclépéseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a mangarajzolással, készíthetnek origamit, felpróbálhatják a tradicionális japán ruhát, a jukatát, és megtudhatják, hogy eszik-e vagy isszák a katakanát.

 

5. Sztárdömping

Debrecen koncerthelyszínein a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb szereplői váltják egymást. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon fellép többek között a Budapest Bár, Tóth Vera, Szalóki Ági és Caramel, a Régi Városháza udvarán a Mörk, a Qualitons, Antonia Vai és Szőke Nikoletta. Augusztus 21-én a Magna Cum Laude ingyenes élő koncertje zárja a karneváli hetet a Kossuth téri nagyszínpadon.

 

6. Központban a gyerekek – Galiba Fesztivál

A virágkarnevál kistestvére, a Galiba Gyermekfesztivál augusztus 15-től 21-ig a Nagyerdőn három helyszínen – a Békás-tó Lurkó ligetében, a Vidámparkban és a Nagyerdei Stadion rendezvényterén – várja színes programkínálattal a gyerekeket és a családokat. A programok között lesznek gyermekkoncertek, meseszínház, rolleres felvonulás és Ludas Matyi-hasonmás verseny is.

 

7. Aquaticum X. Országos Csúszdabajnokság

Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő legnépszerűbb vizes programja a csúszdabajnokság, mely immár tíz éve biztos pont a csúszdabarátok életében. A jubileumi Aquaticum X. Országos Csúszdabajnokságot idén augusztus 16-án rendezik. A versenyzők idén is 8 kategóriában mérhetik össze tudásukat. A verseny után a fürdőkomplexum többi egységében – a termálfürdőben vagy a wellness- és szaunavilágban –, valamint a fürdőt körülvevő Nagyerdei parkban lehet lazítani.

 

8. Baby boom a Debreceni Állatkertben

A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott Debreceni Állatkert 1958 óta várja vendégeit. A vidékiek sorában elsőként alapított állatkert ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 170 fajának mintegy 900 példányát. Az idei év különleges volt az állatkert életében, számos új csöppséggel gyarapodott ugyanis az állomány. A baby boom aprócska sztárjait, köztük Beriszlót, a pingvinfiókát, Daahirt, a kiszsiráfot, Botondot, a szamárcsikót és Simont, a mosómedvebocsot már a nagyközönség is láthatja.

 

 

9. „Fények éjszakái”

Debrecen ikonikus épületei – a Régi Városháza és a Debreceni Egyetem főépülete – különleges látvánnyal várják a karneválozókat. A Régi Városháza homlokzatát egyedi épületfestés, a Debreceni Egyetem impozáns főépületét pedig 3D épületvetítés teszi varázslatossá. A Limelight Projection Mapping fényművészei a monumentális épületvetítés mellett egy különleges fényművészeti tárlatot is elhoznak Debrecenbe: közeledésre reagáló liliomok, lélegző növények, a harmonikus együttélést hangsúlyozó medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várják majd a látogatókat a Nagyerdőben.

 

10. Hortobágyi Hídi Vásár

A Debrecentől félórányi autóútra található Hortobágy különleges élmény az év minden szakában. Augusztusban a hagyományos Hídi Vásár miatt is érdemes felkeresni, melyet ezúttal is a Kilenclyukú-híd lábánál rendeznek augusztus 17. és 20. között. A kirakodóvásár mellett hagyományőrző és népzenei programok, koncertek és vásári játékok várják az érdeklődőket. A vásárlás mellett persze érdemes részt venni egy különleges pusztai fogatozáson, megcsodálni a térség madárvilágát a Hortobágyi Halastavak mentén, vagy megkóstolni a hagyományos pásztorételeket a Hortobágyi Nagycsárdában.

 

Fotók: VisitDebrecen

Kapcsolódó cikkek

Öt császár Savariában

2019. július 23.