Jubileumi kiállítás nyílik a Füleki Vármúzeum különleges szerzeményeiből

Forrás: MTI

 2024. március 18. 18:52

A Füleki Vármúzeum legújabb gyűjteményi tárgyaiból nyílik kiállítás a felvidéki városban csütörtökön a Városi Honismereti Múzeumban. A tárlat részei a régió terepbejárásain gyűjtött, különböző korokból származó régészeti leletek és a somoskői vár mentőásatása során előkerült tárgyak is.

A vármúzeum részlege, a Városi Honismereti Múzeum 1994-ben kezdte meg működését a helyi Vigadó épületében, és 2014-ben, szinte napra pontosan a megnyitó 20. évfordulóján nyílt meg a város 1682 utáni történetét bemutató A füleki pálmától a világhírű kakasig című új állandó kiállítása.

E jubileum alkalmából nyitják meg most az új időszaki kiállítást, melyen az elmúlt években állományba került, különleges szerzeményekből mutatnak be válogatást – közölte a vármúzeum.

A füleki vár

Fotó: Slovakia.Travel

Fotókon lesz látható az ipolygalsi templomban nemrégiben zajlott feltárásból származó értékes, 16. századi arany és ezüst pénzérméket tartalmazó kincslelet. Megtalálásáról előadást is tartanak a kiállítás megnyitója után.

A tárlaton láthatók Fülekhez és a környékhez kapcsolódó művészeti és használati tárgyak is. A látogatók a Koháry-kastély későbbi tulajdonosainak polgári ruháit és szöveteit, a környék népviseleteit, különböző művészek Fülek várát ábrázoló olajfestményeit, Bacskai Béla munkáit, valamint helybéli és a térség szempontjából jelentős családok hagyatékából származó dokumentumokat és fényképeket tekinthetnek meg.

Az ipari műtárgyak között láthatók lesznek a katalinhutai üveggyár egyedi termékei, valamint a füleki zománcgyár egykori, eddig még be nem mutatott és ma már ritka termékdarabjai, például zománcozott edények, fajátékok, valamint az azokhoz köthető szórólapok és termékkatalógusok. A tárgyak megvásárlását közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogatta.

A kiállítás május 10-ig látható.