Barokk ünnepség Gödöllőn

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 01. 14:07

Az idén 20 éve nyitott Gödöllői Királyi Kastély ünnepségsorozatát folytatva újabb programra készül: augusztus első hétvégéjén Mária Terézia 265 évvel ezelőtti látogatását idézi a Barokk Kastélynapok nevet viselő 2 napos fesztivál.

A történelmi találkozón a kastélyt építő Grassalkovich I. Antal rendkívüli ünnepséggel fogadta a Magyarországon először vendégeskedő királynőt.

A fényes időszakot megidézve a kastély ura, Grassalkovich Antal és családja köszönti a szombat reggel 10 órakor érkező uralkodónőt, fogadását nemesi testőrsége kísérik, majd vásári mulatság és számos ingyenes program szórakoztatja a kastélyba látogató vendégeket.

A családokat kertművészeti bemutató és fűszernövény kóstolás várja a Pálmaház-Herbáriumban, majd „Viadal, avagy a kakas, a császár, meg a gyémánt félkrajcár” címmel a Ládafia Műhely bábcirkuszán mulathat a közönség.

 

„Könnyűtisztek áldozata” címmel délután 3-tól élőszereplős sakkjáték helyszíne lesz a kastély díszudvara. Mária Terézia és Grassalkovich Antal gróf játszmája jelmezes figurákkal, eredeti XVIII. századi sakkfordulatok alapján különleges zenei és látványelemekkel kiegészülve felejthetetlen élménynek ígérkezik. Délután 5 órától Fazekas Mihály híres Lúdas Matyija elevenedik meg a Budapesti Utcaszínház társulatának előadásában.

A nap folyamán több alkalommal kosztümös életképeken keresztül pillanthatunk be a barokk korba.

A vasárnap délelőtti program látványos őrségváltással veszi kezdetét, majd a gyerekeket egy különleges marionett bábelőadás szórakoztatja: Hamupipőke történetét az Ametiszt Bábszínház hozza el Gödöllőre.

Emellett Minka nagyi emlékei közt kutathatnak a játékos kedvű családok, mely múzeumpedagógiai program a kastélyban zajló XVIII. századi főúri életet, az öltözködést és a bálokat idézi fel. A délutáni órákban a színpadot ismét birtokba veszik a sakkfigurák. Mindkét napon barokk kori erőpróbák várják a kisebbeket és nagyobbakat.

Különleges, fesztiválzáró díszelőadás veszi kezdetét vasárnap 19.30-kor Barokk Világ címmel, fellép a Musica Profana régizene együttes valamint a Company Canario Historikus Táncegyüttes.

A rendezvény – néhány programelem kivételével – ingyenesen látogatható. További információ: http://www.kiralyikastely.hu/