Július 1-jétől karantén nélkül utazhatnak Phuketra az oltottak

Forrás: turizmus.com

 2021. március 30. 14:13

Július 1-jétől a népszerű sziget, Phuket lesz Thaiföld első olyan úti célja, amely karanténkötelezettség nélkül fogadja a beoltott külföldi turistákat, októbertől pedig további öt desztináció enyhíti az utazási korlátozásokat.

Phuket nyitását “pilot projektnek” szánja a thai kormány, ahol teszüzemmódban kipróbálják majd, menyire biztonságos és tartható a rendszer, mielőtt más népszerű úti célokra is kiterjesztenék a hétnapos karanténkötelezettség eltörlését, írja a közösségi médiában Bangkok Charlie.

További újdonságként a thai turisztikai miniszter azt is bejelentette: érkezésük után egy héttel azok a turisták, akik kinti tartózkodásuk alatt tünetmentesek és egy  negatív tesztet felmutatnak, elhagyhatják majd Phuketet és szabadon utazhatnak Thaiföld többi részére.

A Phuket Sandbox néven futó tesztüzem hamarosan kezdődik, a helyi lakosság oltásával. Ahogy Bangkok Charlie is írja, a Sandbox modell az informatikában járatosak számára ismerős fogalom lehet: nagyon leegyszerűsítve egy biztonságos és elzárt terület a rendszeren belül, ahol a programokat úgy lehet futtatni, hogy azok ne tudják megtámadni a számítógépet.

phuket_123rf

A phuketi tesztüzem után, várhatóan októbertől Krabi, Phangnga, Koh Samui, Chonburi (Pattaya) és Chiang Mai is karanténmentesek lesznek az oltott utazók számára

Fotó: 123rf.com

Így a phuketi projekt első lépéseként a helyi lakosok az oltási tervben kiemelt státuszt kapnak, hogy minél hamarabb megkaphassák a vakcinát. A cél a helyi lakosság 70 százalékának beoltása, mielőtt újraindulna a turizmus a szigeten.

A legfrissebb adatok szerint mindössze 466 587 lakosa van Phuketnek, vagyis számukra kevesebb mint egymillió vakcina elegendő lesz. A terv szerint április 15-ig kell megkapniuk az oltás első dózisát, május 15-ig a másodikat, így a júliusi nyitásra kialakulhat a védettség.

A turisták számára előírt részletes szabályozás egyelőre még nem készült el, így nem lehet tudni, hogy milyen igazolásra lesz szükség és milyen vakcinákat fogadnak majd el. Thaiföldön jelenleg három vakcina kapta meg a hivatalos engedélyt: a brit AstraZeneca, a kínai Sinovac és az amerikai Johnson&Johnson vakcinája.

Korábbi thai sajtóértesülések szerint mindkét védőoltásra szükség lesz a beutazáshoz, a második adagot legkésőbb az utazás előtt két héttel kell beadatni. Valószínű az is, hogy az oltások nem lehetnek majd három hónapnál régebbiek, hogy a karantén alól mentesüljön az utazó.

Érkezéskor várhatóan szükség lesz egy negatív tesztre is, valamint minden turistának telepítenie kell a telefonjára egy nyomkövető applikációt, ami a hatóságok számára egy esetleges gócpont kialakulásakor megkönnyíti a kontaktkutatást.

A tesztüzem után, várhatóan októbertől, Phuketen kívül Krabi, Phangnga, Koh Samui, Chonburi (Pattaya) és Chiang Mai egyaránt karanténmentesen látogatható lesznek az oltott utazók számára. Az összes többi thaiföldi desztinációra továbbra is hétnapos kötelező körzeti karantén érvényes.