Júliusban ismét Hortobágyi Lovasnapok

Forrás: MTI

 2018. június 01. 10:22

A július 6-i hétvégén újra a lovak szerelmeseit várja a Hortobágy.

Az 52. Hortobágyi Lovasnapokat július 6. és 8. között rendezik meg a mátai lovaspályákon és a kilenclyukú híd térségében - közölték a szervezők.

Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere utalt arra, hogy a megyeszékhely önkormányzata Főnix rendezvényszervező cégével tavaly kapcsolódott be először a lovasnapok szervezésébe. Fontosnak nevezte, hogy Debrecen térségében bővüljön a minőségi turisztikai kínálat, ezért fejlesztik együtt a Debrecen-Hortobágy-Tiszató-Hajdúszoboszló turisztikai régiót.

 

Széles Diána emlékeztetett arra, hogy Hortobágy 3 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott turisztikai fejlesztésekre, amivel az a céljuk, hogy "világörökségi szintre hozzák Hortobágy turizmusát is".

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Génmegőrző Kht. ügyvezetője hozzátette: míg 2014-ben még csak ötezer látogatója volt a lovasnapoknak, tavaly már húszezren voltak kíváncsiak a puszta legnagyobb nyári rendezvényére. Felsorolása szerint idén is lesz fogathajtó- és csikósverseny, díjugrató verseny, pusztaötösök bemutatója és méneshajtás.

A Mátai Ménes lovai a Hortobágyon

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Utóbbi kapcsán Szladek Róbert ménesvezető kiemelte: az ország legnagyobb nóniusz ménesében 80 regisztrált kanca van, az éves csikószaporulat 40-50 között mozog és további 200 ló alkotja a teljes ménesállományt.

Danyi Zoltán, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) osztályvezetője emlékeztetett rá, hogy a Hortobágy 1999 óta világörökségi helyszín, ahol rendszeresen szerveznek asztro-gasztro túrákat. A csütörtök esti túrán az érdeklődők megismerhetik a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi nyári csillagképeket, a pásztortűznél pedig pásztorételeket kóstolhatnak - fűzte hozzá.

Bódor Edit, a debreceni Főnix rendezvényszervező igazgatója a lovasnapokhoz kapcsolódó kulturális programok közül kiemelte a gyermek lovasfalut, ahol népi játékokkal várják a kicsiket, illetve Csík Zenekar és a Parno Graszt koncertjét. Elmondta azt is, hogy a lovasnapokkal egy időben zajló debreceni Bartók Béla nemzetközi kórusverseny mintegy háromszáz énekese is ellátogat majd a Hortobágyra.

Kapcsolódó cikkek