Június 1-jétől szabad a lagzi Romániában

Forrás: MTI

 2021. május 28. 11:06

Újabb – a korábban közzétett menetrendhez képest "bátrabb" – lazításokról döntött csütörtöki ülésén a román kormány.

Romániában június elsejétől tovább lazítanak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, egyebek mellett engedélyezik a magánrendezvények szervezését.

Emellett zárt térben sem lesz kötelező a védőmaszk viselése azokon a munkahelyeken, ahol legfeljebb öt ember dolgozik, és mindenki megkapta a védőoltást.

A korlátozások fokozatos feloldása május 15-én kezdődött Romániában, amikor megszüntették az éjszakai kijárási tilalmat és a kültéri maszkviselési kötelezettséget.
Június elsejétől engedélyezik a lakodalmak, keresztelők és más magánrendezvények megszervezését, szabadtéren legfeljebb 70, zárt teremben legfeljebb 50 résztvevővel, amelybe a 16 év alatti kiskorúakat nem számolják bele. A létszámot nem korlátozzák, ha a szervező garantálja, hogy a rendezvényen kizárólag beoltottak vesznek részt.
A szabadtéri kulturális rendezvényeken továbbra is csak védettséggel rendelkező – beoltott, tesztelt vagy a betegségen átesett – nézők lehetnek jelen, de az eddigi ötszázról ezerre növelik az engedélyezett létszámot. Florin Citu miniszterelnök hozzátette: megteremtették a jogi lehetőségét annak, hogy egy-egy rendezvényen ezernél többen (legfeljebb ötezren) legyenek jelen, amennyiben kizárólag beoltottak vesznek részt.

Ha a szervező garantálja, hogy a rendezvényen csak beoltottak vannak jelen, nem korlátozzák a résztvevők létszámát

Fotó: 123rf

Június elsejétől visszatérhetnek a védettséggel rendelkező nézők a fedettpályás sportesemények lelátóira is, de – a szabadtéri sporteseményekhez hasonlóan – a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el. Újdonság, hogy az arénák bejáratánál oltóközpontokat állítanak fel, és azok is bemehetnek, akik közvetlenül az esemény előtt oltatják be magukat.
A színházi előadásokon, egyéb zárt térben tartott rendezvényeken, valamint a vendéglőkben a terem befogadóképességének 70 százalékára emelik (az eddigi 50-ről) az elfoglalható helyek engedélyezett maximális számát. Ezt a korlátozást is át lehet lépni, ha valamennyi jelenlévő be van oltva.
Június 1-jétől ezentúl azok a Romániába a turisztikai céllal érkező külföldiek is karanténmentesen beléphetnek, akik igazolják, hogy átestek a betegségen, és a koronavírus-fertőzés kimutatásától legalább 14, de nem több mint 90 nap telt el.