Június 20-tól korlátozás nélkül utazhatnak a magyarok Ciprusra

Forrás: turizmus.com

 2020. május 25. 10:21

Több fázisban enyhíti a beutazási korlátozásokat Ciprus. Június 20-tól a szigetre érkező magyar állampolgároknak negatív vírusteszteredményt sem kell bemutatniuk.

A ciprusi kabinet május 22-i ülésén döntött arról, hogy több lépésben enyhítik a beutazási korlátozásokat – írja a Cyprus Mail.

Yiannis Karousos közlekedési miniszter bejelentette, hogy május 25-től megszűnik az országba belépők számára előírt kötelező karantén, a szállodák pedig június elsejétől fogadhatnak vendéget a napokban megjelenő egészségügyi protokollok betartása mellett.

Június 9-től 19 ország állampolgárai léphetnek be légi úton a sziget területére, amennyiben negatív koronavírusteszt-eredményt tudnak bemutatni.

Június végétől visszatérhetnek a turisták a szigetre

Fotó: 123rf.com

A 19 országot A és B kategóriába sorolták, az A kategóriába tartozik Görögország, Málta, Bulgária, Norvégia, Ausztria, Finnország, Szlovénia, Magyarország, Dánia, Izrael, Németország, Szlovákia és Litvánia. A B kategória tagja Svájc, Lengyelország, Románia, Horvátország, Észtország és Csehország.

Az első fázisban, június 9. és 19. között mindkét kategóriára azonos szabályok érvényesek: 72 órásnál nem régebbi negatív koronavírusteszt- eredménnyel lehet beutazni az országba. Csak ilyen igazolással rendelkező személyeket engednek fel a Ciprusra tartó repülőgépekre.

A ciprusi állampolgárok és az ott lakóhellyel rendelkező külföldiek a tesztet a szigeten is elvégeztethetik, annak eredményéig házi karanténban kell maradniuk.

A második fázisban, június 20-tól az első kategóriába tartozó országok – köztük Magyarország – állampolgárai vírusteszteredmény nélkül is szabadon beutazhatnak Ciprusra. A második országcsoport állampolgárai számára ezután is kötelező lesz a teszteredmény bemutatása.

Más országokból érkező repülőgépek csak ciprusi állampolgárokat és Cipruson élő külföldieket vihetnek az országba. A 14 napos karantén intézménye továbbra is megmarad minden olyan külföldi számára, aki nem a fenti két országcsoportból érkezik a szigetre. A tesztelés és a karantén költségeit az utasnak kell fizetni.

A járványügyi adatok alakulásának tükrében a két országcsoport esetében lehetnek még változások a jövőben, várhatóan további országok kerülnek fel a listára.

A hatóságok szerint elsősorban június 20. után élénkülhet meg a turistaforgalom, bár még júliusban is gyenge szezonra számítanak.

Várható, hogy hamarosan kampánnyal is népszerűsítik külföldön az országot, amely különösen sikeresen vette fel a harcot a járvánnyal.

A szállodáknak várhatóan korlátozniuk kell majd a fogadható vendégek számát.

(Amennyiben addig Magyarország nem törli el a külföldről visszatérők számára előírt kötelező karantént, akkor a Ciprusról hazatérőkre is 14 napos házi karantén vár – a szerk.)