Június 24-én indul a Gyulai Várszínház 59. évada

Forrás: MTI

 2022. április 29. 07:58

A programban a látványos történelmi dráma és a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett opera, musical, operett, néptánc, kortárs táncjáték, bábszínház, dzsesssz, népzene, világzene, komolyzenei és irodalmi programok is helyet kapnak.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője a nyári évad budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: 17. alkalommal rendezik meg július 11-14. között a Shakespeare Fesztivált, Shakespeare, kicsit másképp alcímmel. Különleges Shakespeare-átiratokat és -paródiákat hívtak meg, és két korábbi saját bemutatójuk is látható lesz.

Elmondta: a Rómeó és Júlia a veszprémi Petőfi Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Kabóca Bábszínház különleges adaptációjában lesz látható. Az Ahogy tetszik egri táncszínházi változata és a Lear halála című kétszereplős miskolci adaptáció is szerepel a programban.

Az Aradi Kamaraszínházzal négy éve bemutatott Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásukat is műsorra tűzik, majd a horvát Filip KrenusPoorPlayer című, Shakespeare világát megidéző előadása és a Bartók Kamaraszínházzal tavaly közösen létrehozott Hamlear című előadásuk zárja a fesztivált.

Augusztus 1-7. között tartják meg az Erdélyi Hét - Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című fesztivált, ahol a gyergyói Figura Stúdió Színház a Káosz című darabot, a nagyváradi Szigligeti Színház a Valahol Európában című musicalt mutatja be.

1964 óta várja programokkal az érdeklődőket a Gyulai Várszínház

Fotó: Facebook / Gyulai Várszínház

A nemzeti klasszikusok életművét középpontba állító színházi programsorozatot augusztus 12-14-ig rendezik meg, idén Tamási Áron Napokat szerveznek, amelyen öt előadással, tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival várják az érdeklődőket.

Elek Tibor öt saját bemutatójuk között említette a Győri Nemzeti Színházzal közösen létrehozott, Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) című ősbemutatót.

A Tündöklő Jeromos Márkó Eszter rendezésében látható, az előadással és a háromnapos programsorozattal kapcsolódnak a Tamási Áron Emlékévhez.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közösen létrehozott, Az ifjú barbárok című előadás Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab Bartók Béla és Kodály Zoltán első népdalgyűjtő útjainak élményeit mutatja meg.

Az igazgató elmondta: saját bemutatójuk lesz a De mi lett a nővel? című előadás, amely Kiss Csaba Csehov műveiből írott darabjából készül, három erdélyi színész, Győrffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc szereplésével, Béres László rendezésében.

Az évad záróelőadása Carlo Gozzi A szarvaskirály című darabjának Karinthy Színházzal közös bemutatója.

A zenei programok közül Elek Tibor kiemelte a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált, amelyen a Zűrös Banda és az Ötödik évszak zenekar mellett Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel közösen ad koncertet - Halmos 75 címmel, valamint a Gyulai Vár Jazz Fesztivált, amelyen a Tomor Barnabás Trió, a Jazz Consort és a Borbély - DreschQuartet lép fel.

A zenés, táncos produkciók között a Ramazuri című előadást és a Mulat a Monarchia című produkciót említette.