Júniusban újra megnyitják a Gyógyszerészeti Múzeumot Kolozsváron

Forrás: MTI

 2023. március 28. 11:12

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot az elmúlt öt évben restaurált kolozsvári Mauksch-Hintz-házban – közölte az Erdélyi Történeti Múzeum, amelyhez a főtéri közgyűjtemény is tartozik.

Az erdélyi város főterén található épület évszázadokig gyógyszertárnak, majd Gyógyszerészeti Múzeumnak adott otthont 2018-ig, amikor elkezdődött a restaurálása.

A nagyszabású munkálatok öt évig tartottak, az ingatlant pénteken adta át hivatalosan a kivitelező, és június közepétől a Gyógyszerészeti Múzeum is fogadja a látogatókat – írta közleményében az Erdélyi Történeti Múzeum.

A házban 1573-ban nyílt meg Kolozsvár első világi patikája, amely 1954-ben alakult át Gyógyszerészeti Múzeummá, azóta a nagyközönség is láthatja évszázados berendezését, felszerelését.

Az 1949-ben államosított épületet 2013-ban szolgáltatták vissza Georg Hintz egyedüli tulajdonosnak, aki példásan felújíttatta. A restaurálás a patika értékes barokk festményeire és az épület korábban földdel feltöltött alagsorára is kiterjedt, utóbbi is kiállítótérré alakult.

A Gyógyszerészeti Múzeum épülete

Fotó: Erdélyi Történeti Múzeum

 

A több mint 300 négyzetméter összterületű alagsori termek mellett a gyógyszertár földszinti termei is látogathatók lesznek, a nagyteremben pedig könyvesbolt nyílik.

Újdonságként az épületben egy, a ház történetét ismertető kiállítást is berendeznek, és külön terem áll majd rendelkezésre a múzeumpedagógiai tevékenységre. Az orvosi berendezéseket újabb két teremben mutogatják a látogatóknak, valamennyi kiállítótér korszerű és interaktív lesz.

A fő látnivaló a több mint ezer kiállítási tárgyat számláló gyógyszerészeti gyűjtemény, amely az elmúlt évek ásatásai során tovább gazdagodott. A ház felújításával párhuzamosan a kiállítási tárgyakat is megtisztították, restaurálták.

A Főtér északi sarkán álló Mauksch-Hintz-házként ismert emeletes épület eredetileg reneszánsz stílusban épült, majd 1820-ban klasszicista stílusban építették át, és számos történelmi esemény is kötődik hozzá.