Kaláka Fesztivál a Diósgyőri várban

 2011. július 05. 18:05

Ezen a héten, azaz július 7-10 között 31. alkalommal rendezik meg Miskolcon, a Diósgyőri várban - az ország egyik legszebb műemlékében - Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválját. Péntektől ismét megtelik zenével, tánccal, mulatsággal a Diósgyőri vár. Az eltelt több mint három évtized alatt mintegy 250 ezren vettek részt a fesztiválon.

A mostani rendezvény egyúttal búcsú a helyszíntől, mivel 2012. januártól felújítási munkák miatt bezárják a Diósgyőri várat és a tervek szerint Nagy Lajos-korabeli formájában állítják vissza az épületet. Az átépítés után - a kialakításra kerülő szűk terek miatt már valószínűleg nem lesz alkalmas a Kaláka Fesztivál megrendezésére.
A szervezők reményei szerint azonban ez nem jelenti a Fesztiválok végét és  keresik a lehetőségeket, illetve és az új helyszínt Miskolcon, ahol jövőre ismét találkozhatnak közönségükkel.

A Kaláka Fesztiválon évről évre a hazai és nemzetközi folk- és világzenét játszó zenekarok ismert előadói lépnek fel. Idén – többek között – a Muzsikás, a Firkin, Ferenczi György és a Rackajam, a RotFront, a Régimese, az Occi-Cant, és a Zef.  A felsoroltakon kívül a fesztivál vendégei részesei lehetnek a Rendhagyó Prímástalálkozónak, láthatják a Sebő együttes és Kovács András Ferenc költő közös műsorát, a Szászcsávási Bandát, az idén 25 éves PG Csoport koncertjét, a Pannonia Allstars Ska Orchestrát és természetesen színpadra lép az összművészeti rendezvény névadója és házigazdája is, az idén 41 éves Kaláka együttes is.
Az idei program érdekessége, hogy egy – főként – Franciaországban élő népcsoport, az occitánok zenéje is bemutatkozik. A mediterrán dallamokat Michel Montanaro, a Vents d’Est (Keleti szél) nemzetközi zenekar vezetője és zenésztársai ismertetik meg a közönséggel.  
A hagyományoknak megfelelően szombat délelőtt rendezik a Gyerekfesztivált, amelyen fellép a Kaláka és egy remek bábos-zenés-mesés produkciót is várja a gyerekeket.
A koncerteken és gyerekprogramokon kívül lesznek kiállítások, filmvetítések, táncházak, valamint népművészeti vásár is várja a látogatókat.