Kalóriák és történetek Egerben

Forrás: turizmus.com

 2016. június 26. 18:34

Eger város és az észak-magyarországi régió turisztikai nevezetességeit, gasztronómiai értékeit ismertették azon a különleges, egri borvacsorával egybekötött sajtótájékoztatón, amelyet június 23-án tartottak a St. Andrea Wine & Gourmet Bárban.

A régióban megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően Eger és környéke már nemcsak a nyári szezonban a 3. legkedveltebb célpontja a hazai és a külföldi (elsősorban lengyel és szlovák) turistáknak. Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak-magyarországi regionális marketing igazgatója azt emelte ki, hogy 2015-ben 9%-kal bővült a vendégéjszakák száma, és minden reményük megvan arra, hogy az idén meghaladják a tavalyi 2.2 milliót is. Szeretnék, ha az ide tartók utazási céljai közé bekerülne a gasztronómia, az étterembe járás is. Ezt a célt szolgálja a most indított “Másfél millió kalória” nevű gasztrokampányuk, amelynek keretében arra ösztönzik a regionális éttermeket, szállodákat, pincészeteket, hogy kínálatukat a helyi ízekkel bővítsék.


Habis László, Eger polgármestere ismertette a közelmúltban megvalósult 25 projektet, azokat a fejlesztéseket, rekonstrukciókat, amelyek sikere megalapozza a város szlogenjét: “Eger a te történeted”. Az Érseki Palota, a kazamata rendszer, a júliustól egyetemként működő Lyceum, a Miskolcig vezető kerékpárút minden életkorban és minden évszakban tud újat, élményszerűt nyújtani a látogatóknak. A város nem egyetlen, nagy fesztiválra koncentrál, hanem egész évre tervez vendégcsalogató programokat. Ezek közül a branddé előlépett Egri Vár, a  vidéki múzeumok közül a leglátogatottabb Vármúzeum nevezetességeit, Gárdonyi Géza életének színhelyeit, a fürdőkultúra hagyományát mesélte el Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonosa a XX. Egri bikavér ünnep kapcsán a minőségi gasztronómia, a bor és a zene kapcsolatáról beszélt, kiemelve a közösségi bormárkák (Egri csillag, Bikavér) sikerét.

Gál Gábor, az egri Zsálya bisztró tulajdonosa kommentálta a vacsora ételeit, amelyek észak-magyarországi alapanyagokból készültek: füstölt pisztrángfilé, egerszalóki sajt, rókagombás szarvasgerinc szerepelt a menüben.