Kampány indult a tisztább strandokért

Forrás: MTI

 2019. június 28. 15:57

A fürdőhigiénia javításáért, a tisztább strandokért fogott össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel: kampányban hívják fel a figyelmet a fürdőzés alapszabályaira.

„Kiadványokat készítettünk, hogy fokozzuk a látogatók tudatosságát, hiszen az előírások betartásával a fürdőzés úgy jelent élményt, hogy közben nem hordoz többletkockázatot” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az NNK hatósági felügyeletet gyakorol a közfürdők és az ivóvíz-szolgáltatók felett, rendszeresen vizsgálja egyebek mellett a vízminőséget, az esetleges székletszennyezést. A népegészségügyi központ elkötelezett a strandok tisztasága iránt, és örömmel vette, hogy a BGYH Zrt. elfogadta együttműködési javaslatát.

Fürdőzés előtt erősen ajánlott a zuhanyozás, lehetőleg meleg vízzel és szappannal

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Czinege Szilvia, a BGYH Zrt. marketingvezetője azt hangoztatta, hogy sok a modern fővárosi fürdő, és arra biztatta az embereket, hogy vegyék azokat igénybe, mivel minden évben lehet hallani bányatavi balesetekről.

A BGYH Zrt. segíteni fog, hogy a szórólapokon megfogalmazott üzenetek vidékre is eljussanak.

Vargha Márta, az az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztály szakértője úgy fogalmazott: a medence vizében az van, amit az emberek belevisznek, a szennyeződés elsődleges forrásai maguk a fürdőzők. Arra buzdította az embereket, hogy mindenképpen zuhanyozzanak fürdőzés előtt, lehetőleg meleg vízzel és szappannal.

Betegen senki ne menjen a medencébe, hasmenés után például még két-három napig távozhatnak a szervezetből a kórokozók. Fontos a zsebek kiürítése és a lábmosók használata.

Az elkészített szórólapokon, kifüggesztett plakátokon a fentieken túl  arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízben nem szabad enni és inni, a meleg gyógyvizes medence nem játékra való, az elektromos készülékeket pedig célszerű legalább másfél méterre tárolni a víztől.

Ha sokan megfogadják a tanácsokat, kevesebb vegyszert kell adagolni a medencékbe – emelte ki az NNK.

Néhány hete írtunk arról, hogy a budapesti fürdők energiafelhasználást napelemekkel is csökkenti a fővárosi fürdővállalat.