Kanada eltörölheti a beutazók oltási kötelezettségét

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 23. 19:55

Sajtóhírek szerint a kanadai kormány a beutazók oltási kötelezettségének eltörlésére készül. A kötelező maszkviselést azonban meghagynák a repülőgépeken és a vonatokon.

Egybehangzó kanadai sajtóhírek szerint a kanadai szövetségi kormány szeptember végéig el akarja törölni a beutazók oltási kötelezettségét. Ezzel egyidejűleg a szúrópróbaszerű tesztelés is megszűnne a repülőtereken, az ArriveCAN applikáció használatát pedig opcionálisnak nyilvánítanák – írja a Travelnews.

A módosítás, amely a szárazföldi, vízi és légi úton érkezőkre egyaránt vonatkozna, szeptember 30-tól lépne életbe, de még a kormánynak határoznia kell róla. A hírek szerint egyedül a kötelező maszkviselést tartanák meg a repülőgépeken és a vonatokon.

Az ArriveCAN alkalmazást – amelyet a beutazók a vámnyilatkozatuk, az oltási igazolásuk és az útiterveik benyújtásához használnak –, számos kritika érte, állítólag túl körülményes, ezenkívül több kanadai repülőtéren okozott sorokat a nyár folyamán, ráadásul néhány személyt tévesen küldtek karanténba az app miatt, ezért tehetik opcionálissá.

A kanadai Banff Nemzeti Parkban

Fotó: 123rf.com

A kanadai légiközlekedési és utazási ágazat régóta sürgeti a kormányt, hogy enyhítse a beutazási feltételeket, mivel azok elriasztják a látogatókat és nincsenek összhangban sok más ország szabályozásával, amelyek már régóta eltörölték a járványügyi korlátozásokat.  Kanada ezzel szemben még júliusban is szigorította a szabályokat (ismét bevezette a rövid időre felfüggesztett, szúrópróbaszerű tesztelést a légi úton érkező látogatók számára).

A kanadai kormány június 20-án már eltörölte a kanadai állampolgárok, szövetségi alkalmazottak és az államilag szabályozott ágazatok munkavállalóinak oltási kötelezettségét a beutazásnál. Az intézkedést a Covid-19-megbetegedések számának csökkenésével és a magas átoltottsággal indokolták.