Kaposvár, Zselic és az Őrség is az élen

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

 2016. november 09. 17:00

Kaposvár és Zselic vidéke az első helyen, Őrség pedig döntősként végzett az idei EDEN Innovációs pályázaton.

A 11. EDEN (European Destinations of ExcelleNce) Hálózati Konferenciát 2016. október 26-án rendezték meg Máltán 18 ország részvételével.

A projekt hazai lebonyolítója az indulás éve óta (2006) a Magyar Turizmus Zrt. és jogutódja a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az EDEN kezdeményezés céljai közé tartozik egy platform létrehozása a jó gyakorlatok európai szintű cseréje érdekében a fenntartható turizmus területén. A hálózat évente lehetőséget ad arra, hogy különböző témákban versenyeztessék meg a nyertes desztinációk legújabb innovatív fejlesztéseit. Idén három kategóriában hirdettek versenyt.

A „természet közeli élmény" kategóriában Kaposvár és Zselic vidéke első helyezett lett, köszönhetően a zselici rengetegben megbúvó Csillagpark egyedülálló kínálatának. A Csillagpark programjai a fogyatékkal élők számára is elérhetőek; a hallássérültek éjjel is látható jeltolmácsolással, a látássérültek „tapogatható égbolttal" élhetik át a természet élményét, éjjel is.

 

A Zselici Csillagparkban rendelkezésre áll néhány nem szokványos, tapintható eszköz és anyagminta is, amelyek segítenek elképzelni és megérteni az erdő éjszakai lakóinak életét, a csillagos égboltot és a csillagászok történeteit, ismertetőit. A csillagvizsgáló épülete, annak szolgáltatásai és az információs pontok nagyrészt akadálymentesen megközelíthetőek kerekesszékkel is.

A következő kategória olyan rendezvényeket díjazott, ahol a vendégek és a helyi lakosok is tevékenyen élvezhetik a programokat. Az egyik döntős esemény az Őrség kiemelt örökségturisztikai rendezvénye, a Tökfesztivál lett.

Kaposvár fődíja az European Best Destinations igazgatójának 600 euró értékű tanfolyama volt, amelynek célja a közösségi média hatékony használatának elősegítése.

További információt az alábbi weboldalon olvashatnak:

http://youredenexperience.com/eden-innovation-prize-2016/

http://eden.itthon.hu