Káprázatos a panoráma a putnoki Mátyás király-kilátóból

Forrás: MTI

 2023. augusztus 11. 18:16

Természeti kincseink megóvása nemzeti közügy – hangoztatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki irodát vezető államtitkára pénteken Putnokon, a Mátyás király-kilátó átadási ünnepségén.

Nagy János úgy fogalmazott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen az átadás napján, hogy a Gömör kapujában erről a magaslatról szétnézni nem csupán szép, de határtalan érzés.

Mint kiemelte, az új építmény jelképe ennek a határtalanságnak és a magyarság határokon inneni és túli összetartozásának. A Kárpát-medence, az Északi-középhegység és benne a Putnoki-dombság olyan érték, amit érdemes megismerni, és megismerve nem lehet nem szeretni.

A drónnal készült képen a putnoki Mátyás király-kilátó az átadás napján

Fotó: MTI/Komka Péter

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője a köszöntőjében arról beszélt, hogy cél minél több értéket hagyni a későbbi generációkra, és a putnoki kilátó érték, hiszen történetével és elhelyezkedésével őrzője a környék szépségének, történelmének.

Innen rálátni a történelmi Magyarország egy részére, a Felvidékre is, ahogyan Ózdra és Putnokra ugyancsak emlékezetesen szép panoráma tárul a túrázók elé – hívta fel a figyelmet.

Tamás Barnabás, a város polgármestere hangsúlyozta: egy régi álom teljesül a 18 méter magas, a Sajó-völgyre egyedülálló kilátást nyújtó építmény átadásával, amelynek fából készült elődjét még 1934-ben, cserkészek állították.

Nagy János, Tamás Barnabás és Riz Gábor (j-b) a putnoki Mátyás király-kilátó átadásán

Fotó: MTI/Komka Péter

Szavai szerint ha Putnokot a Gömör kapujának tekintik, akkor a helyi legendák nyomán Mátyás királyról elnevezett kilátót a Gömör tetején építették fel.

Fontos, hogy a térség egyéb turisztikai látnivalóival együtt – amelyek fejlesztésére, illetve a szolgáltatások bővítésére az elmúlt években ugyancsak uniós forrásból összesen csaknem 200 millió forintot költöttek – az új kilátót is minél többen megismerjék.

A Mátyás király-kilátó a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 47 millió forintos pályázati forrásából valósult meg.