Karácsonyi készülődés Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2015. október 26. 17:59

November közepétől mézeskalács illatba és puncsfelhőbe burkolózik az osztrák főváros, ahol már javában zajlik a karácsonyi készülődés. Az idei szezon egy jubileumot is tartogat: 30. alkalommal rendezik meg a Christkindlmarktot a Bécsi Városháza előtti téren.

November 14-én gyúlnak ki az ünnepi fények a híres bécsi karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt fenyőfáján, amely ezúttal Tirolból érkezik az osztrák fővárosba. A képeskönyvbe illő kulisszáiról ismert karácsonyi vásár és a körülötte létrehozott mesevilág, az Adventi Varázslat idén ünnepli 30. jubileumát. A vásár százötven standjánál ékszerek, karácsonyi dekorációk, karácsonyfadíszek, kézműves termékek, kézzel készített édességek és egyéb finomságok között válogathanak az érdeklődők. Az Adventi Varázslat elmaradhatatlan részei a Rathauspark feldíszített fái, az óriás angyalszárnyak, a Mennyei Postahivatal, a Jézuska Műhely valamint a pörkölt mandula és a sült gesztenye illata.

Noha sokaknak a Christkindlmarkt a karácsonyi vásárok non plus ultrája, városszerte számos további karácsonyi vásár és falu várja az ünnepi hangulatra és ajándékokra éhes közönséget. A Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platzon, a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között például a tradicionális kézműves termékeké és az egyedi ajándékötleteké a főszerep, míg a Weihnachtsdorf im Alten AKH, ahol két curling-pálya is van, főleg a fiatalabbak körében népszerű.

Fotó: Kreitner & Partner

 

A hagyományok elkötelezettje az Altwiener Christkindlmarkt auf der Freyung, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt, és a néhány lépéssel arrébb található Adventmarkt Am Hof. Itt elsősorban kézműves termékeket, üvegdíszeket, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak a standoknál.

A császári kulisszák romantikájával csábítja a látogatókat a Schönbrunni Kastély előtt felállított karácsonyi vásár, ahol a szortiment főleg hagyományos kézműves termékekből és kézzel készített karácsonyi dísztárgyakból áll. Bensőséges hangulatú vásárban válogathat, aki a barokk Schloss Belvedere karácsonyi faluját választja.

Változatos gyerekprogramok, utcaszínház, élő zene és művészeti installációk teszik egyedivé a Karlsplatzon berendezett adventi vásárt, ahol elsősorban kézműves termékek között lehet válogatni. Idén először karácsonyi postahivatal is üzemel a Weihnachtsmarkt am Spittelbergen, amelynek standjai idilli utcácskákon kígyóznak végig. A bensőségesség és a hagyománytisztelet jegyében zajlik az adventi árusítás és készülődés a Stephansplatzon, amelynek standjai mentesek mindenféle bóvlitól.

Élményutazásokkal könnyítik meg a gyerekek számára a karácsonyi várakozás idejét a Práterben, az Óriáskerék előtti téren megrendezett karácsonyi vásárban, ahol vidám showműsorok és élő zene játssza a főszerepet.

Nem kell lemondania a karácsonyi készülődés hangulatáról annak sem, aki a városi nyüzsgés helyett inkább a zöldbe kívánkozik advent idején. Bécs legnagyobb fateraszáról, forró puncsot szürcsölve csodálhatja meg az osztrák főváros fényeit, aki a Schloss Wilhelminenberg karácsonyi varázslatát választja. Kellemes megszakítása lehet a Türkenschanzparkban tett kiadós sétának a török kútnál található romantikus karácsonyi vásár, ahol elsősorban kézműves termékek, két körhinta, szombatonként pedig élő zene várja a friss levegőre vágyókat. Virágos kiállítással tarkítja a karácsonyi szezont a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten, ahol természetesen nem marad el a szokásos adventi vásár sem. Kézzel készített karácsonyfadíszek, méhviasz gyertyák és egyéb ajándékötletek adják itt a szortiment magját.

Speciális adventi programmal várja a Schönbrunni Állatkert azokat, akik a karácsony előtti időszakban sem szeretnének lemondani az állatok társaságáról. Minden adventvasárnap ingyenes állatkerti sétán mutatják meg a gyerekeknek az intézményt, ezt követően pedig egyedi ékszereket készíthetnek az adventi műhelyben vagy karácsonyi süteményeket süthetnek a Tirolerhof parasztkonyhájában. A Lainzer Tiergarten bejáratánál pedig életnagyságú betlehem fogadja a látogatókat november végétől egészen január közepéig.

Annak is érdemes ellátogatnia Bécsbe, aki a hagyományos kézműves termékek helyett valami eredeti és egyedi kreációt szeretne a fa alá tenni szeretteinek. Évről évre egyre több dizájner karácsonyi vásárt rendeznek ugyanis az osztrák fővárosban is.

Fotó: Julia Spicker

 

November utolsó hétvégéjén nyitja meg kapuit a WeihnachtsQuartier a MuseumsQuartierban, ahol ezer négyzetméteren színek, anyagok, minták és formák kavalkádja várja az érdeklődőket. A szortiment az ékszerektől az egyedi ruházati termékeken át egészen a kisbútorokig terjed.

A nappalik hangulatát idézi kanapéival és gyertyafényével a WUK-ban december elején „Lights” címmel megrendezett művészeti és dizájn vásár, ahol fiatal dizájnerek és kis márkák prezentálják kreációikat.

Kortárs kézműves termékek, ruházati cikkek, mindenféle finomság valamint olvasni- és hallgatni való között válogathatnak a Kunst & Kram Weihnachtsmarkt látogatói a Bunkerei/Punscherei im Augertenben. Az adventi hangulatot forró puncs, sült gesztenye és tábortűz teszi teljessé.

Nem kifejezetten karácsonyi vásár, de tökéletes lelőhelye az egyedi ajándékötleteknek a Feschmarkt, amelynek november közepén ad otthont az Ottakringer Brauerei. Itt némi belépődíj (4 euró) ellenében kétszáz feltörekvő fiatal dizájner és márka kínálatából válogathat az érdeklődő. A szokásos divatáru, ékszerek és kiegészítők mellett grafikák, műalkotások és formatervezett használati cikkek is sorakoznak itt a standokon.

 

A karácsonyi vásárok bécsi helyszínei:

• Christkindlmarkt am Rathausplatz, Rathausplatz

• Altwiener Christkindlmarkt, Freyung

• Adventmarkt Am Hof, Am Hof

• Weihnachtsdorf auf dem Maria-Theresien-Platz, Maria-Theresien-Platz

• Christkindlmarkt am Stephansplatz, Stephansplatz/ a Churhausgasse irányába

• Weihnachtsdorf Schloss Belvedere, Prinz Eugen-Straße 27

• Art Advent, Kunst & Handwerk am Karlsplatz, Karlsplatz

• Weihnachtsmarkt am Spittelberg, Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse

• Weihnachtsdorf Altes AKH, Alserstraße/Spitalgasse

• Kultur- und Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn, Schloss Schönbrunn

• Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark, Türkenschanzpark

• Wintermarkt am Riesenradplatz, Riesenradplatz

• WeihnachtsQuartier im MQ 2014, Ovalhalle, Arena21, Quartier 21 im MQ, Museumsplatz

• Lights. WUK Designmarkt, WUK, Währinger Straße 59

• Kunst & Kram Weihnachtsmarkt, Bunkerei, Obere Augartenstraße 1a

• Feschmarkt, Ottakringer Brauerei, Ottakringer Platz 1

• Weihnachtszauber Schloss Wilhelminenberg, Savoyenstraße 2

• Adventmarkt und Weihnachtsschau in den Blumengärten Hirschstetten, Blumengärten Hirschstetten, Quadenstraße 15

• Advent im Tiergarten Schönbrunn, Tiergarten Schönbrunn, Hietzinger Hauptstraße

• Weihnachtskrippe im Lainzer Tiergarten, Lainzer Tiergarten, Hermesstraße, Lainzer Tor,