Karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa

Forrás: turizmus.com

 2020. december 09. 09:08

A Müpa életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán még fontosabbak a művészettel teli, felemelő, reményt adó pillanatok. Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje.

Ki ne szeretné tudni, mi történik a hangversenyteremben, miután a koncert véget ér, és a közönség hazamegy? Ki ne vágyna rá, hogy bekukkanthasson a kulisszák mögé vagy – jelen esetben – a színpad alá, ahová a zongorák költöznek ideiglenesen a következő „fellépésig”? A Müpa idei karácsonyi kisfilmje segítségével most a nézők is bepillantást nyerhetnek a színfalak mögötti titkokba, megismerkedhetnek egy igazán különleges hangszerrel, és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak is; az ünnepi alkotás ugyanis a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el. A kisfilmben a szereplők a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot.

A karácsonyi rövidfilmben a főszereplő kislányt Bicskey Míra alakítja, a kislány édesapjának szerepében az Örkény Színház színművésze, Vajda Milán tűnik fel, a film harmadik, de nem kevésbé fontos szereplője pedig maga a zongora, amelynek különlegessége, hogy „életre kel”, és „magától” megszólal, így segítve a főszereplő kislányt a tanulásban. Ezt az illúziót az alkotók egy hangszerkülönlegesség, az úgynevezett magától játszó zongorával teremtették meg, amely képes távirányítással is működni, illetve az előre rögzített hangokat külső beavatkozás nélkül lejátszani.

A karácsonyi kisfilm rendezője a Balázs Béla-díjas Szász Attila, akinek nevéhez számtalan reklámfilm mellett olyan kiváló, többszörösen díjazott játékfilmek is fűződnek, mint A berni követ, a Félvilág vagy az Örök tél.

A filmben megszólaló művek Liszt Ferenc tizenkét zongoradarabból álló sorozata, a Karácsonyfa-ciklus darabjai. Az eredeti darabokat a már idősödő Liszt az unokájának, Danielának írta, a kisfilmben hallható változatokat pedig a Solaris zenekarból is ismert Erdész Róbert írta át.

A karácsonyi kisfilm a Müpa virtuális adventi kalendáriumának hatodik ablaka mögött rejtőzött, ahol a következő hetekben is izgalmas felvételek követik majd egymást: az intézmény online adventi naptárja egészen december 24-ig naponta új, eddig sehol nem közölt tartalmakkal lepi meg a közönséget.

(Borítókép: Posztos János)