Karácsonyi varázslat Nagyváradon

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2016. december 10. 16:13

Varázslatos élményben lehet része annak, aki mostanság Nagyváradra látogat. A város főterén megrendezett karácsonyi vásárt a teret körülölelő szecessziós épületek teszik még különlegesebbé. De nem csak emiatt érdemes felkeresni Szent László városát.

A Turizmus Kft. PR-csapata a Nagyváradi Turisztikai Hivatallal együttműködésben kétnapos karácsonyi tanulmányútra invitálta a magyar média több mint 20 képviselőjét. A remek hangulatú program fókuszában a nagyváradi adventi programok álltak, de a vendégeknek a magyar költők és művészek emlékeivel átszőtt szecessziós várossal is volt idejük megismerkedni.

A sajtó képviselőit Mihai Jurca, a Nagyváradi Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója köszöntötte. A hivatal egy sajtótalálkozót is szervezett, amelynek alkalmával a helyi médiumok képviselőivel vitathatták meg tapasztalataikat a magyar újságírók.

A vendégek a nemrégiben teljes felújításon átesett, négycsillagos Astoria Szállodában tölthettek egy éjszakát, a város centrumában. A házat korábban EMKE Szállónak nevezték, amelynek földszintjén az emblematikus EMKE Kávézó szolgált a korabeli irodalmi élet találkozóhelyéül. A szálloda tetőterében pedig megtalálhatjuk Ady Endre szobáját, aki itt élt és alkotott hosszú időn keresztül. A költő szobája ma szállodai szobaként üzemel, vagyis bárki megszállhat benne. Csakúgy, mint Léda szobájában, közvetlenül Adyé mellett.

A program során a meghívott újságírók is meggyőződhettek róla, hogy Nagyvárad remek úti cél lehet a magyarok számára, akár egy hosszú hétvégére is. Látnivaló ugyanis akad bőven, a közös múltnak köszönhetően pedig a nyelvi nehézségektől sem kell tartaniuk oda látogató honfitársainknak. Bár a román lakosság aránya jócskán meghaladja a magyarokét, így is nagy eséllyel találunk mindenhol olyan valakit, aki beszélni a nyelvünket. A magyar kultúra emlékei lépten-nyomon tetten érhetők a városban, amitől egészen otthonos érzése támad az embernek. Az éttermek többségében magyar étlapot is találunk.

Nagyvárad mellett szól még a szolgáltatások kiváló ár-érték aránya. A trivago.ro weboldal által a szállodai árak és a látogatók értékelése alapján összeállított, úgynevezett Best Value Index rangsorban Nagyvárad a hetedik helyet foglalja el, vagyis a város felkerült Európa 10 legjobb ár-érték arányú úti célja közé. A pénztárcabarát árakra jó példa a karácsonyi főtéren 5 lejért árult 2 dl forralt bor, ami kb. 350 forintnak felel meg. Ugyanez Budapest egyes helyein megközelíti az 1000 forintot.

Egy másik érv Nagyvárad mellett egyértelműen annak közelsége. A város Budapestről mintegy 3,5 órányi autóútra van, Debrecentől pedig mindössze 60 km-re, a határátkelés teljesen problémamentes, az út nagy részét pedig autópályán tehetjük meg.

Az uniós támogatásoknak köszönhetően Nagyvárad az elmúlt években jelentős változáson esett át. A fejlesztések keretében nem csupán a történelmi jelentőségű épületek, hanem a város infrastruktúrája – a belváros út- és csatornahálózata – is megújult.

A két nap alatt a karácsonyi vásár megtekintése mellett Nagyvárad főbb nevezetességeit is felkeresték a magyar újságírók: a középkori várat, a zsinagógát, a Darvas–La Roche-házat, a Fekete Sas palotát, valamint a Római Katolikus Püspökség épületegyüttesét.

A Szent László által alapított középkori vár ma számos művészeti gyűjteménynek és kiállításnak ad helyet. Az ásatások jelenleg is folyamatosan zajlanak a területén. Az üzemeltető célja, hogy élettel töltse meg a várat, ezért az állandó kiállítások mellet fesztiválok és kulturális programoknak sora várja az ide látogatókat. Az advent idején itt is zenészek, kézművesek, valamint egy a napokban megnyílt könyvszalon és az elmaradhatatlan forraltbor-árusok fogadják a vendégeket.

Románia legjelentősebb barokk műemlék együttese – a Római Katolikus Püspöki Palota, a Kanonok sor és a székesegyház – a város központjából egy kellemes sétával gyalog is elérhető. Itt őrzik a Szent László-herma másik példányát – az eredeti Győrben található.

A vendégek a történelmi épületek mellet egy új beruházás eredményét is megismerhették. A nemrégiben megnyílt Nymphaea (Tündérrózsa) nevet viselő wellnessközpont a nagyváradi városi strand helyén épült meg. A szabadidős központ hat épületet és hét szabadtéri medencét foglal magában. A csaknem 20 millió euró értékű wellnessközpontot a polgármesteri hivatal megbízásából a magyar KÉSZ Zrt. építette. Az aquapark ár-érték arányban méltó versenytársa lehet a hajdúszoboszlói és a debreceni hasonló jellegű létesítményeknek.

A sajtóút során készült fotókat itt tekinthetik meg. A képeket Grósz Balázs, a Turizmus Kft. munkatársa készítette.