Karácsonyi vásár Pozsonyban

Forrás: turizmus.com

 2018. november 13. 09:30

A pozsonyi óváros karácsonyi vására november 16-án kezdődik a Nemzeti Színház előtti Hviezdoslav téren a Jégvarázs dallamaira, és december 22-ig tart.

A karácsonyt szimbolizáló 14 méteres fát már november elején felállították Pozsony Fő terén emlékeztetőül, hogy néhány napon belül érdemes lesz ide visszatérni, és belevegyülni az adventi forgatagba. Az Óváros Karácsonyi Vására november 16.-án kezdődik a Nemzeti Színház előtti Hviezdoslav téren a Jégvarázs musical dallamaira. November 23-tól a karácsonyi hangulat kiterjed a Régi Városháza környékére is, sőt a Duna-parton az Euroveánál és a pozsonyi várnál is megjelennek a karácsonyi bódék. Itt van a helyiek kedvenc találkozóhelye, és a világ minden tájáról is szép számban érkeznek látogatók. A magyar rendszámok is megszaporodnak a városban és a magyar nyelvű idegenvezetést is „viszik mint a cukrot“. A magyar turisták az élményeken és az ehető szuveníreken kívül egy háromnyelvű, történelmi fotókat tartalmazó 2019-es Pozsonyi falinaptárt vagy a Pozsonyi meséket, a város híres szülötteiről szóló kiadványsorozat magyar nyelven is megjelenő köteteit, is hazavihetik vásárfiaként.

A világ minden részéről érkeznek vendégek

Fotó: BTB - Bratislava Tourism Board

Az idelátogatók fő motivációja persze az ízek és illatok kavalkádja, aminek senki se tud ellenállni. Ajánlatos erre az időre beszüntetni a fogyókúrákat és sorbakóstolni a gasztronómiai kínálatot, amely az egyszerű hagymakarikás zsíroskenyértől kezdve a hagyományos szlovák ínyencségeken keresztül a zsemlyében árult cigánypecsenyéig sokféle laktató finomságot tartalmaz. A szlovákiai karácsonyi vásárok főszereplője a krumplislaska, egy olvasztott zsírral megkent sós palacsintaféleség, amelyet libamájjal, káposztával vagy juhtúróval megtöltve ajánlanak, de édes kiszerelésben lekvárral, mákkal töltve is kapható. A helyi borrégióból származó borok forralt változata, a szláv területen kedvelt mézbor vagy a karácsonyi puncs hagyományos vagy alkoholmentes verziója a legkeresettebb szomjoltók vagy inkább kedvderítők.

Nagyon sokszínű a programkínálat is

Fotó BTB - Bratislava Tourism Board

A karácsonyi hangulatot fokozzák a zenés-táncos programok, amelyek három fő helyszínen felállított pódiumon zajlanak a gasztrobódék közvetlen közelében. Külföldi előadók is megjelennek a színpadon, többek közt Magyarországról (Sugarka Enyedi Quartet) és Dél-Afrikából (Viva Cantare) is. December 6-án a Mikulás is megérkezik kísérőivel. A folklór, a karácsonyi énekek, operaáriák és színi előadások jellemzőek a karácsonyi programra, és lesz akrobatikus tánc is (Vertigo, Creedance). December 7-étől 9-éig a Karácsonyi és adventi dalok nemzetközi fesztiválját rendezi meg Pozsony,  december 12-én a Pozsonyi Énekkar tart karácsonyi koncertet, december 15-én pedig a Cantus énekkar zendít rá az utcán egymás után három helyszínen. Aki minőségi helyszínen szeretné élvezni a karácsonyi énekek és operaáriák hangulatát, azok látogassanak el december 16-án az Szlovák Nemzeti Színház új épületébe a Karácsony Pozsonyban előadásra, ahol többek közt meghallgathatják Edita Gruberová szopránját, a Pozsonyi Fiúénekkar, a Szlovák Filharmónia Karának és a Szlovák Nemzeti Szimfonikus Zenekar koncertjét. A programokról friss információ ITT található.

A pozsonyi fényvillamos december 30-ig szolgál

Fotó: BTB - Bratislava Tourism Board

Pozsonyban a Karácsonyi Vásár ideje alatt korcsolyázásra és karácsonyi villamosozásra is lehetőség adódik. A korcsolyapályák a vásár területén hívogatnak mozgásra, a fényvillamos pedig a városközponton keresztül viszi utasait egy ingyenes városnézésre karácsonyi dalok kíséretében. A villamos december 6-án áll pályára és december 30-ig szolgál (december 24. és 25. kivételével) este 16.00 és 20.00 óra között, hétvégén pedig már reggel 10.00 órától. Indulás a Szlovák Nemzeti Színház melletti megállóból.

Kapcsolódó cikkek

Év végi rendezvényözön

2018. november 08.