Karácsonyi vásárok európai szépségversenye: Budapest a második

Forrás: turizmus.com

 2019. november 07. 10:49

A European Best Destinations weboldal több mint 200 ezer szavazat alapján Budapestnek ítélte oda a második helyezést az európai karácsonyi vásárok szépségversenyében. Csak az észt főváros, Tallin előzte meg.

A top 16-os listán szereplő városok karácsonyi piacainak más és más a hangulata. Tallinn azzal nyert, hogy az advent ebben a régi Hanza-városban valóban emlékeztet a régi időkre.

Az óváros és a hatalmas fenyőfa speciális hangulatot teremt, nem beszélve a forralt bor és pörkölt mandula illatáról. Itt a legkedveltebb ajándékok között vannak a méhviasz gyertyák, a kézzel kötött gyapjú pulóverek, a karácsonyi díszek, valamint az üveg és porcelán ajándéktárgyak – írta az expressen.se.

A látogatók szerint Talliné a legszebb karácsonyi vásár

Fotó: www.visittallinn.ee

Budapest karácsonyi vásárai közül a Szent István-bazilikánál lévőt emeli ki a szervezet, amelynek fényfestése különlegesen látványos. Az árusok kínálata különleges, az ételspecialitásai közül pedig a flódnit (!) tartotta a legfinomabbnak az a csapat, amelynek tagjai nálunk jártak.

Izgalmas vonzerőként említik a háromdimenziós diavetítéseket és animációs filmeket a karácsonyi és bibliai történetekkel, amelyek minden nap megjelennek a bazilika homlokzatán.

Az ingyenes jégpálya szintén nagyon népszerű, nem utolsósorban a gyermekes családok körében.

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

Fotó: BFTK

Budapest legrégebbi és leghíresebb karácsonyi vásáráról, a Vörösmarty tériről sem feledkeztek meg. Az árucikkek közül a szép kézműves termékeket emelik ki, a programok közül pedig a gyermekek kórusait. Az ünnepi gyertyák finom, mézes illataromája tovább fokozza a karácsonyi hangulatot.

Strasbourg a világ legrégebbi hasonló rendezvényével a harmadik helyen végzett, ezután Bécs, Berlin, Brüsszel, Koppenhága,  Stockholm, Prága, Poznan, Aachen, London, Bázel, Riga, Bologna és Lübeck következik a 16-os listán.

Érdekesség, hogy némelyik karácsonyi vásár már december 21-én bezár, de több is nyitva tart egészen január végéig.