Románia szigorítja Magyarországról a beutazást (frissítve)

Forrás: MTI

 2021. október 29. 13:14 / Utoljára frissítve: 2021. október 30. 00:02

Kéthetes karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról érkező utasoknak, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális igazolvánnyal – jelentette péntek délben az MTI. Késő estére azonban az RMDSZ közbenjárására módosították a határátlépés feltételeit.

Kéthetes karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról Romániába belépő utasoknak, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális igazolvánnyal, miután a járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken Magyarországot is "sárga zónába" sorolta. A rendelkezés vasárnaptól (szombat éjféltől) lép hatályba.

Románia azokat az országokat sorolja a sárga zónába, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 1,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Azok az országok, amelyekben a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a 3 ezreléket, a vörös jelzésű zónába kerülnek. A CNSU átlagosan hetente frissíti a listát.

A sárga zónából érkező utasokra kéthetes karantén vár, kivéve, ha az okostelefonjukon vagy kinyomtatva fel tudják mutatni az európai uniós zöld igazolvány QR-kódját, amely igazolja, hogy legalább tíz napja megkapták az EU-ban elfogadott valamelyik védőoltás második (vagy a Janssen-vakcina egyetlen) adagját, vagy legfeljebb fél éve kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel.

Románia a vörös zónába tartozik a magas fertőzési rátájával

Fotó: gcalin/123RF.COM

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy a román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield és Janssen vakcinákat elfogadják, a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákkal beoltottakat pedig úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltva. A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR-kód nem azonos az Európai Uniós QR-kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok – figyelmeztetett a külképviselet.

Az uniós zöld igazolvány romániai érvényességét bárki ellenőrizheti az ingyenesen letölthető CHECK DCC mobilalkalmazással, amely a QR-kód beolvasása után az érintett nevét zölddel mutatja, amennyiben az illető EU által jóváhagyott vakcinával volt beoltva és eltelt 10 nap a teljes immunizálás után. Ha az említett feltétel nem teljesül, az alkalmazás pirossal jelez.

Románia szomszédjai közül Magyarország volt az utolsó, ahonnan eddig korlátozások nélkül lehetett beutazni, Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldova már korábban a vörös zónába került. A CNSU listáján Románia is a vörös zónába tartozik a lakosság 10 ezrelékét meghaladó kéthetes fertőzési rátával.

***

Frissítés:

A Magyarországon beoltottak karanténmentesen léphetnek be Romániába

Karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába minden Magyarországon koronavírus ellen legalább tíz napja beoltott, oltási igazolvánnyal rendelkező utas attól függetlenül, hogy milyen oltóanyaggal immunizálták – közölte az MTI-vel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A pénteken késő este kiadott hír szerint a szabályozást a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ közbenjárására módosították.

Az új rendelkezés, amelyet pénteken írt alá a bukaresti kormány RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi minisztere és a román Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője, a határátlépések járványügyi feltételeit érintő szabályozást pontosítja.

"Amennyiben valakinek az illető ország egészségügyi hatósága által kibocsátott papíralapú vagy digitális oltási igazolványa van az illető ország nyelvén és angolul, függetlenül attól, hogy milyen veszélyességi besorolású országból érkezik, karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába" – idézte az RMDSZ hírlevele Cseke Attilát, az RMDSZ ügyvivő egészségügyi miniszterét.Ennek értelmében nemcsak az Európai Unió által elfogadott négy vakcinával, hanem például a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinával oltott személyek is karanténmentesen léphetnek be Romániába – szögezte le az RMDSZ közleménye.

Romániában október 25-től kezdődően belföldön is általánossá vált az uniós zöld igazolvány használata: enélkül ügyfélként semmilyen zárt nyilvános térbe nem szabad belépni az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével.