Karanténhotel után üdüléssel várja a turistákat Thaiföld

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. március 23. 13:22

A koronavírus-járványt sikeresen kezelő délkelet-ázsiai ország fokozatosan megnyitja határait a külföldi turisták előtt – hangzott el a Thai Idegenforgalmi Hivatal és az Aviareps közös online rendezvényén.

A 65 millió lakosú országban összesen eddig száznál is kevesebb áldozatot követelt a járvány, a napi új fertőzöttek száma is száz alatt marad – mondta el bevezetőjében Tóth Attila, az Aviapreps magyarországi ügyvezetője.

A sikeres védekezés kulcsa a jóformán teljes körű bezárkózás volt, az utóbbi egy év során csak a helyiek és a Thaiföldön élő külföldiek kereshették fel az üdülőhelyeket. Lezárások ugyanakkor nincsenek, az éttermek, szállodák, üzletek jelentős része működik.

Az online rendezvény nyitóoldala

Fotó: TAT

A kedvező járványügyi helyzetet kihasználva bejelentették, hogy immár újra várják Thaiföldön a külföldi turistákat. Amint azt Ali Marzouki, a Thai Idegenforgalmi Hivatal prágai regionális irodájának munkatársa elmondta, akár néhány nap alatt elintézhetők azok a formaságok, amelyek után bárki újra élvezheti a napsütést valamelyik thai üdülőhelyen.

Az utazókat ún. Escape csomagok foglalására biztatják: ezek tartalmazzák a 7, illetve 10 napos (oltottak részére 7 nap, negatív teszttel rendelkezőknek 10 nap) kötelező szállodai karanténelhelyezést, majd ezt követően egy 10-20 napos üdülést az ország különböző részein.

Ezek a csomagok már ezer eurós ár környékén elérhetők reggelis ellátással. Mint elhangzott, jelenleg rendkívül vonzó áron kínálják szolgáltatásaikat a helyi szállodák és más turisztikai szolgáltatók, ráadásul az euró kedvező áron váltható át bahtra.

Maximum 45 napos tartózkodás esetén vízumra sincs szükség, tudtuk meg, Covid-19-biztosításra viszont igen – ez lehet magyar vagy thai biztosítás –, a repjegyfoglalás visszaigazolása után már csak egy friss negatív koronavírusteszt-eredmény kell, és az illető indulhat is a repülőtérre.

Közben februárban Thaiföldön is megindult a lakosság oltása, elsőként az egészségügyi dolgozók, majd a turizmusban foglalkoztatottak kerülnek sorra. Az a terv, hogy szeptemberre a lakosság nagy részét beoltsák. Október 1-jétől a beoltott turisták számára előírt karanténkötelezettséget is eltörlik.

Phukettel kapcsolatban elhangzott, hogy rendszeres repülőjárat köti össze a szigetet Bangkokkal és jelenleg a szállodáknak a 30 százaléka üzemel. A turisták elmaradása miatt látványos a természet újjáéledése, 30 éve nem látott óriásteknősök tűntek fel például a sziget partjainál. Hamarosan havonta közlekedő közvetlen járat indul Frankfurtból Phuketre.

A Phuket közelében fekvő James Bond-sziget

Fotó: 123rf

Az európai nyári időszakban ideális üdülőhelynek számító Samui is kényelmesen megközelíthető belföldi légi járatokkal, illetve komppal – tudtuk meg. A szigeten a fenntartható turizmus fejlesztésével foglalkoznak, a közösségi alapú turizmus és a hulladékmentes gazdálkodás erősítése révén.

A két üdülőhelyen több száz szálláshely és más szolgáltató kapta már meg a TAT és a thai egészségügyi hatóságok által kidolgozott SHA-pecsétet, amely a járványügyi előírásoknak való magas szintű megfelelést igazolja.

A workshop résztvevői ezután két Thaiföld-specialista tour operator, az Easia Travel és a Emanja Travel képviselőivel folytathattak négyszemközti megbeszéléseket. Ezeknél az irodáknál is foglalhatók a cikk elején említett, speciális, testre szabott Escape-csomagajánlatok.