Kassa beszippantja a magyarokat

Forrás: turizmus.com

 2017. május 31. 20:52

Szlovákia második legnagyobb városában, a 250 ezer lakosú Kassán 2016-ban 168 százalékkal (!) nőtt a magyar vendégéjszakák száma. Ilyen sikeres marketing nem létezik.

Ezt még a közel-keleti, vagy észak-afrikai desztinációktól való félelem, a közeli, biztonságos célállomások keresése sem indokolja. A magyarok újra felfedezték Kassát – mondta Sonja Jelinkova, a Szlovák Turisztikai hivatal budapesti képviseletének vezetője május 31-én, a Károlyi Étteremben tartott Kassa prezentáción.

A sokadik Kassa és a Kassa-régió prezentáció érdekessége volt, hogy napra pontosan 11 évvel ezelőtt nyitotta meg budapesti irodáját a szlovák turisztikai marketing szervezet, s Jelinkova asszony azóta tölti be a nem mindig hálás képviseletvezetői szerepet.


Kassát lehet szeretni – többek között a Rákóczi sírbolt miatt, vagy a Márai emlékek okán, esetleg, pusztán azért, mert az embernek ott születtek a felmenői -, s lehet csodálni, mindazért, amit Szlovákia második legnagyobb, de, történelmileg minden bizonnyal leggazdagabb városa kínál.

Kassán naponta átlagban hét magyar turistabuszt számolnak meg a parkolóban. Többségük egynapos kirándulókat visz, ez azonban nem írja felül a statisztikát, ergo, a magyarok többsége egyénileg, leginkább autóval érkezik Kassára. Abba a városba, ahol, minden ellenkező híresztelés ellenére, kérés nélkül is segítőkészek a magyarul beszélő turistákkal, ugyanakkor olyan látványosságokat kínálnak, hogy a világ minden tájáról érkezők ámulnak-bámulnak.

A várostól másfél órányi útra 18 UNESCO világörökségi helyszín várja a turistákat. De, a helyi, turisztikai szakemberek eltökéltségét dicséri az is, hogy – megtartva 2013-ban, az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésekor tett fogadalmukat – évente 365 eseményt szerveznek, s kínálnak a vendégeknek.

Persze nem a városban, hanem a Kassa-régióban ahol olyan látványosságok várják a turistákat, mint a Szepesi vár, vagy a Ruska Bystra fatemplom, hogy önkényesen kiemeljünk kettőt a fantasztikus látnivalók közül.