Kastélyok határon innen és túl

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. július 01. 14:29

A MUISZ és a Szlovák Turisztikai Képviselet közös tanulmányutat szervezett azoknak a beutaztató irodáknak, amelyek a tengerentúli vagy európai piacoknak összeállított csomagajánlataikat szeretnék megújítani, illetve olyan kiutaztatóknak, amelyek Szlovákiát értékesítik.

Az úton felfedeztük Miskolc új attrakcióit, fejlesztéseit, majd a csodálatosan felújított füzérradványi Károlyi-kastélyt is megtekintettük. Ezután Szlovákia felé vettük az irányt és a borsi Rákóczi-kastélyt, majd a szlovákiai Tokaji borvidéken zártuk a programot.

 

Miskolc legjei

A tanulmányút Miskolcon kezdődött, ahol Kupcsik Sarolta idegenvezető kalauzolt bennünket, aki túlzás nélkül ismeri minden apró részletét a városnak. A Miskolctapolcai Barlangfürdő megtekintése után a belváros felé vettük az irányt. A Szentháromság ortodox templomot egy apró utcában találjuk és külseje alapján nem is sejthetjük, hogy milyen gazdag belső díszítés vár ránk, mikor belépünk.

Itt található Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza, amely 16 méter magas, 88 ikon ékesíti, így egy igazi mestermű a magyarországi ortodox egyházi építészetben.

muisz_kepek

A Miskolc egyik eldugott utcájában található ortodox templom büszkélkedik Közép-Európa legnagyobb ikonosztázával

Fotó: Turizmus.com/Kaszás Fanni

A városnézés a színházak utcáján folytatódott, ahol 1823-ban nyitott meg  a mai Magyarország első, magyar nyelven játszó kőszínháza, majd a főutcán végigsétálva a Szinva patakig több érdekességet is hallhattunk még a városról. Idén 125 éves például a miskolci villamosközlekedés –  tudtuk meg a Villanyrendőrnél, Miskolc egyik közlekedési csomópontjánál, ami a miskolciak kedvelt találkahelye is, itt telepítették 1949-ben a város első jelzőlámpáit.

Megnéztük a Weidlich udvart is, egy késő szecessziós stílusú épület, tervezője Hajós Alfréd cége, a Hajós és Villányi cég. A vidéken ritkaságszámba menő gangos épületben régebben apró butikok működtek, az egész ház alatt húzódó pincerendszerben voltak az üzletek raktárai. A miskolci városnézés során azt is megtudhattuk, hogy a városban is elérhetőek turisztikai kártyák 24, 48 és 72 órára, mellyel nemcsak a tömegközlekedést vehetjük igénybe, de kedvezményeket kínál a turisztikai attrakcióknál is.

muisz kepek

A gyönyörűen felújított Erzsébet Gyógyfürdő kupolája, mögötte az Avasi templom

Fotó: Turizmus.com/Kaszás Fanni

Még hallhattuk Miskolc legrégebbi épületének, az Avasi templomnak a harangjátékát, melyet Kupcsik Sarolta a „legmiskolcibb hangnak” nevezett, majd a diósgyőri vár felé vettük az irányt. A tanulmányút miskolci része stílszerűen a Végállomás Bisztróban zárult, mely Miskolc első TOP 100-as étterme, idén pedig a legjobb vidéki éttermek közé sorolták. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút egykori állomásépülete ad otthont a vendéglátóhelynek, ahol szigorúan helyi alapanyagokból, a Bükk inspirálta fogásokkal vártak bennünket.

 

Gyilkosok nyomában a Károlyi-kastélyban

Miskolc után Füzérradvány felé indultunk, ahol a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által csodálatosan felújított Károlyi-kastélyt és kiállítását néztük meg. A kastélyhoz egy mesebeli fenyősoron áthaladva jutunk el, ahol egy angolparkban bújik meg a Károlyi Ede által, Ybl Miklós és a saját tervei alapján historizáló stílusban átépíttetett épület. A gróf maga készítette el a kastély különleges, nyolcszög alaprajzú tornyának a koncepcióját.

muisz kepek

A csodásan felújított Károlyi kastély Füzérradványban

Fotó: NÖF

1938-tól a kastélyban részben a vadászsportra alapozott „kastélyszálló” működött, ami kifejezetten újszerű gondolatnak számított az 1930-as évek Magyarországán. A kastélyszálló berendezéséről, működéséről Bethlen Margit grófnő és újságírónő két hosszú cikkben is beszámolt, így egészen pontos leírás maradt fent ahhoz, hogy rekonstruálhassák a szobákat és rövid leírásokban beszámolhassanak arról, hogy is nézett ki az élet az egy-két hetes vadászüdüléseken.

muisz_kepek

A kastély szállóként is működött egy időben

Fotó: Turizmus.com/Kaszás Fanni

Ennek köszönhetően a füzérradványi Károlyi-kastély egészét érintő, átfogó felújítási munkákat követően egy, elsősorban a kastély kastélyszálló időszakát (1936–1948) bemutató állandó kiállításnak adhat otthont. A kiállítás az épület eddigi múzeumi szakaszán a földszinten és az emeleten kapott helyet, de a kiállítási felület egyes elemekkel megjelenik a földszinti kiszolgáló termekben is, illetve a pincerész „szabadulószoba” termében is. A kiállítást háromféleképpen is felfedezhetjük: egyénileg, csoportosan tárlatvezetéssel és egy „Kastély Noir” során is. Utóbbi utal az 1942-ben a kastélyban forgatott Karády Katalin-filmre is. Az időszak egyik legkedveltebb filmstílusa volt a noir, azaz a bűnügyi dráma, így a Kastély Noir során egy gyilkosság után nyomozva ismerhetjük meg a korabeli tárgyakat, a kastélyban dolgozókat és híres embereket akik a Károlyi-kastélyt meglátogatták. Ők mindannyian egy-egy monológgal segítenek felfedni, ki a gyilkos.

muisz_kepek

A Kastély Noir során egy gyilkosság után nyomozva ismerhetjük meg a korabeli tárgyakat, a kastélyban dolgozókat és híres embereket akik a Károlyi-kastélyt meglátogatták

Fotó: NÖF

A füzérradványi kastély egyik legnagyobb kincse már következő állomásunkra irányította figyelmünket: itt található ugyanis a masszív íróasztal, melyen a kastély első tulajdonosának fia, gróf Károlyi Sándor aláírta a Rákóczi-féle szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben.

 

Éjszaka II. Rákóczi Ferenc szülőházában

A magyar határ közvetlen közelében, Sátoraljaújhelytől alig néhány kilométerre fekvő Borsiban található Rákóczi-kastélyban, a magyar reneszánsz egyik gyöngyszemében született II. Rákóczi Ferenc.

A felújítási munkálatok 2018-ban kezdődtek meg a felvidéki kastélyban, amely tavaly nyáron kapta vissza eredeti pompáját, szállodával és étteremmel nyílt meg a nagyközönség előtt. Az épületet a határon túli magyar épített örökség megóvásával foglalkozó Teleki László Alapítvány koordinálásával újították fel.

muisz kepek

II. Rákóczi Ferenc szülőházát 2018-ban kezdték el felújítani, ma szálloda is működik benne

Fotó: Turizmus.com/Kaszás Fanni

Az 1563-1638 között épült kastélyt nemcsak felújították, de a fejedelmet és korát bemutató állandó, interaktív kiállítást nyitottak, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezett. Itt született 1676. március 27-én II. Rákóczi Ferenc későbbi fejedelem és a Rákóczi-szabadságharc vezetője. Így nem csoda, hogy a MOME kiállítása is erre a tényre koncentrál, Rákóczi három születése címmel.

A kiállítás első részében a fejedelem születését és a családi körülményeit ismerhetjük meg, második része a Rákóczi újjászületését, mint a szabadságharc vezetőjét, majd a bujdosás éveit mutatja be. A harmadik születés az 1906-os újratemetés előtt és után kialakult Rákóczi-kultusz létrejöttét mutatja be: hogyan vált a fejedelemből nemzeti hős és egy országszerte csodált történelmi alak. A tárlat bemutatja a kastély történetét és építészetét, egy 17. századi birtok működését, kitekintést ad a korabeli Európára, valamint ismerteti a Rákócziak családfáját is.

muisz kepek

A kastélyban állandó, interaktív kiállítást nyitottak, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezett

Fotó: Turizmus.com/Kaszás Fanni

A kiállítást két, Rákóczi életét bemutató körpanoráma vetítés és egy tematikus, a fejedelem Bécsújhelyi szökését bemutató szabadulószoba élménye egészíti ki. 2022-ben emellett tematikus játszótérrel, vízi táborral és a kastély melletti tó rehabilitációjával szeretnék növelni a látogatószámot, de a jövőben tervben van még a hotel kiegészítése egy wellness-részleggel is.

 

Ismerős ízek a határ másik oldalán

A tanulmányút a szlovákiai tokaji borvidéken zárult. Itt többször elhangzott, hogy a természeti kincsek nem ismerik a határokat, így a tokaji borvidék a mai Magyarország határain túlnyúlik, egészen a Rákócziak korabeli birtokaira.

muisz_kepek

Nagytoronyán a Macik birtokon kóstoltuk meg a szlovák Tokaj borait

Fotó: Turizmus.com/Kaszás Fanni

A 2010-es évek nagy borháborúja után lecsillapodtak az indulatok, ma már együttműködnek a tokaji és szlovák tokaji borászok turisztikai céljaikban: gyakran ajánlják egymást vendégeiknek, így ma már sokan úgy tervezik utazásukat, hogy 1-2 napot eltöltenek a határ mindkét oldalán és megkóstolják mindkét nemzet tokajiját.

muisz_kepek

A Macik birtokon akár hordóházakban is megszállhatunk

Fotó: Turizmus.com/Kaszás Fanni

Nagytoronyán a Macik birtokon egy kacsalakoma után mi is megízleltük a furmintot, hárslevelűt, muskotályt és persze a výbert, ami a magyar aszú szlovák megfelelője. A Macik birtokon egyébként meg is lehet szállni vendégházakban, de aki igazán különleges élményre vágyik, az a “hordóházak” egyikébe is foglalhat szállást.