Azerbajdzsán, ahogyan mi láttuk

Szerző: Németh Andrea

 2013. október 29. 14:00

Korok és kultúrák érdekes keveréke fogadja Azerbajdzsánban a látogatót, évezredes legendák és modern felhőkarcolók élnek együtt. Az ország megállíthatatlanul fejlődik, mégis kihívást jelenthet számára megtalálni a saját útját.

Köszönhetően a Wizz Air nemrégiben elindult közvetlen járatának, Azerbajdzsán és fővárosa, Baku karnyújtásnyira került Budapesthez, mindössze 3,5 óra alatt elérhető. Az új légi összeköttetés még inkább felerősítette a két ország között nemrégiben elindult gazdasági, turisztikai, kulturális együttműködések sorát. A lehetőséget az 1000 Út Utazási Iroda is kihasználja, amely többféle utat szervez Azerbajdzsánba és a környező országokba, illetve az azeri üzletembereknek is segít a Magyarországra utazásban. Kis csoportunk is az ő meghívásukra járt az izgalmas fővárosban, illetve környékén. Érdekes kevercse fogadja itt a látogatót a szocialista érának és az iszlámnak, a modernitásnak és a tradícióknak. Ami általános viszont, az az emberek kedvessége, vendégszeretete és figyelme, amiből ráadásul a magyaroknak kitüntető jut.

 

Több párhuzam s felfedezhető a két ország között, mérete és lakosainak száma is nagyjából megegyezik, és Azerbajdzsán is hasonló sérelmeket szenvedett el az elmúlt évszázadban mint mi Trianonnal, Irán és Örményország területén is találhatók azeriek által lakott részek.

 

Csillogó és gazdag főváros

Bakuba megérkezve az emberek többségének tátva marad a szája. Mert bár az azeriek maguk is úgy aposztrofálják Bakut, mint az „új Dubaj", ilyen fényűzésre és ekkora gazdagságra senki sem számít. Bakuban számtalan nagy nemzetközi márka és brand megvezette már a lábát, legyen szó éttermekről vagy divatcégekről. Bevásárló utcáján és belvárosában csillogó üzletek sorakoznak, és sorra nyílnak az ötcsillagos szállodák is, Hilton, Four Seasons, Marriott, Fairmont, Jumeirah - hogy csak néhányat említsünk. A fejlesztések folyamatosak, a turisztikai mellett sok hiánypótló infrastrukturális fejlesztés is zajlik, úthálózat, stadion, oktatási és kulturális intézmények, irodaházak, múzeumok, parkok és sétányok nőnek ki a földből egy-két év leforgása alatt. Ezzel párhuzamosan felújítják és új burkolatokkal, ráépítésekkel modernizálják a szocialista évtizedek alatt épült lakótelepeket is.

 

Ami szintén meglepő, hogy a 3 milliós Baku tisztább, mint sok nyugat-európai város, a parkolókat reggelente felmossák, éjszakánként mindenhol sepregetnek az utcaseprők. Azt viszont a programok átgondolásánál érdemes figyelembe venni, hogy a városban a jelentős autóforgalom miatt gyakoriak a dugók.

A felhőkarcolók által körülölelt, 12. századi városfallal körbevett maroknyi óváros gyalogosan is könnyedén bejárható. Kis üzleteket, szőnyegárusokat, autentikus régi épületekben működő éttermeket, úgynevezett karavánszerájokat találunk, de innen csak egy ugrás a széles parti sétány is, amely mentén parkok, éttermek és bárok csábítanak maradásra.

A város több nagy dobásra is készül a közeljövőben. 2015-ben otthont ad az első alkalommal megrendezendő európai olimpiának, az alkalomra 68 ezer férőhelyes stadiont építenek. Emellett megkezdték a dubaji szigetkomplexum mintájára a Caspian Islands beruházást, ez körülbelül 10 év múlva készül el.

 

Tekintse meg képgalériánkat Azerbajdzsánról

61 kép Azerbajdzsan

 

Kirándulások Baku környékén

Baku környéke is több izgalmas látnivalóval szolgál. A központtól mindössze 30 kilométerre, Surakhany településrészen található az örök tűz temploma (Ateshgah), amely messze földről vonz ide látogatókat. A fallal körülvett udvar közepén szentély magasodik, amely közepén folyamatosan ég a tűz a földből felszivárgó gáznak köszönhetően. A szentélyt körülvevő épületben kis helyiségek találhatók, melyekben egykor az ideérkező zarándokok szálltak meg. A templom múltja egészen az iszlámot megelőző zoroasztriánus vallásig vezethető vissza.

A folyamatosan égő tűznek évszázadokkal ezelőtt isteni jelentőséget tulajdonítottak. Így volt ez Yanar Daggal is – a Baku közeli dombok egyikén található jelenség szintén a felszivárgó gáznak tudható be, a domb alján a legenda szerint már kétezer éve lobog a tűz.

 

Lenyűgöző és mindenképpen kihagyhatatlan látnivalója az országnak a Bakutól 60 kilométerre található Gobusztán. Itt 11 ezer éves sziklarajzokban gyönyörködhetünk, eláll a látogatók lélegzete tőle. Az itt található több mint 6000 rajz az emberiség egyik legkorábban keletkezett emléke. A sivatagos környezetben található sziklaegyüttes bejáratánál interaktív látogatóközpontban ismerhetjük meg a terület és a rajta talált rajzok történetét, majd sétát tehetünk a sziklák között, amelyeken ámulatba ejtő, és esetenként csak itt fellelhető figurákat és jeleneteket véstek a sziklák oldalába egykor. A területet 1930-ban fedezték fel.

 

Szállodákról címszavakban

Az azeri fővárosban a legtöbb modern szálloda az elmúlt két évben épült. Ezek közül többet is volt szerencsénk megismerni az 1000 Út Utazási Iroda tanulmányútján.

 

Fairmont Hotel Baku

Az úgynevezett Flame Towers-ben működő ötcsillagos Fairmont Baku alig három hónapja nyílt meg a város felett magasodó dombon, és több szempontból is a legek épülete az országban. Ez a legújabb és legmodernebb hotel, este különösen látványos, hiszen az üvegtornyok oldalán futó fényeknek köszönhetően olyan a három, szarv alakú torony, mintha lángolna. A legnagyobb szálloda a három torony egyikében kapott helyet (a másik kettőben irodák és apartmanok találhatók), 318 szobájával a legnagyobb az országban, egyben a legmodernebb is, gyakorlatilag minden automatizált, még a függönyt is gombnyomással tudjuk elhúzni. Kizárólag. Ez az ország legmagasabb épülete is, 190 méter magasságban ágaskodik az ég felé.

Érdekesége az is, hogy magyar igazgató, a jelenleg a budapesti Buddha-Bar Hotelt irányító Fazekas Tamás nyitotta meg, őt pedig Adrian Ellis követte az igazgatói székben, aki hosszú évekig vezette a Corinthia Hotelt a magyar fővárosban.

A Fairmont konyhája kiváló, a személyzet előzékeny és készséges, 11 konferenciaterme a legkülönbözőbb rendezvényeknek képes helyet adni.

Az ESPA márka alatt működtetett SPA-részleg is élményszámba megy, s külön izgalmas, hogy télikerthez hasonlatos pihenőtérből, a medencéből és a szaunából is a városra és az előtte elterülő öbölre látni. Nem mellesleg a SPA-t magyar hölgy vezeti, csaknem két éve dolgozik a Fairmont kötelékében.

Info: www.fairmont.com

 

Hilton Hotel Baku

Elegáns de otthonos, kellemes és kényelmes, közel a belvároshoz és a promenádhoz. 309 szobájába látványos belső panorámaliftek visznek fel, a 2. és 3. emeleten kisebb nagyobb konferenciatermek találhatók. A vendégeket hangulatos SPA és executive lounge kényezteti egész napos büfével, az épület leglátványosabb része a 25. emeletem található étterem és a forgó bár, amely körbeforog és üvegfalain keresztül káprázatos a kilátás a városra.

Info: baku.hilton.com

 

 

Jumeirah Bilgah Beach Hotel

Másfél éve nyílt meg a városon kívül, a Kaszpi-tenger partján található üdülőövezetben, ahol több gazdag üzletembernek és politikusnak, köztük az elnöknek a villája is áll. 176 szobával és sokoldalú konferencia- és rendezvénylehetőségekkel rendelkezik, minden szobája a tengerre néz. Belső terei elegánsak, fényűzőek és gazdagon díszítettek, igazi kuriózum a belső panorámalift mellett látható csillár, amely 56 méteres!

Info: jumeirah.com

 

 

JW Marriott Absheron, Baku

A kétéves szálloda a belváros és a parti sétány szomszédságában várja a vendégeket, igazi Marriott színvonalon. A hotel 243 elegáns vendégszobája kellemes és kényelmes, felszerelve többek között a lánc büszkeségével, a brandre jellemző magas komfortfokozatú ágybetétekkel. Az is a brand jellemzője, hogy a 2. személy után nem számítanak fel díjat a szobaárban, vagyis nem a személyekre, hanem a szobákra adják meg az árakat. A hotel vendégterei, vendéglátó-létesítményei is nagyon magas színvonalúak, konyhája változatos és ötletes, a büféasztalon a nemzetközi fogások mellett helyi jellegzetességeket is találunk.

Info: jwmarriottbaku.com

 

A Wizz Air fedélzetén

A Wiz Air június közepén indította el Budapest-Baku járatát, amely hetente kétszer (kedd/szerda és péntek/szombat) közlekedik. A járatok este 21.25-kor indul Budapestről és hajnalban ér az azeri fővárosba 3,5 órás repülést követően, s mivel a célállomáson 3 órával előbbre járnak, szinte kora reggel van már, mire a turista túl van a megékezés utáni „tennivalókon". A gép kora hajnalban vissza is fordul, 4.45-kor indul Bakuból, és reggel 6 előtt 10 perccel landol Budapesten.

Mivel egyre szorosabbak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, igényként felmerült, hogy legyen business osztály is a fedélzeten, a diplomaták igyekeznek ez ügyben további tárgyalásokat kezdeményezni a légitársasággal.

 

Munkatársunk az 1000 Út Utazási Iroda tanulmányútján vett részt.

 

/