Új múzeummal bővül Katar második legnagyobb városa

Forrás: turizmus.com

 2024. február 07. 12:05

Katar második legnagyobb városának, Lusailnak a látképe egy új, kör alakú múzeummal bővül majd, melynek területe összesen 11 ezer négyzetméter lesz, építése pedig még ebben az évben elkezdődik.

Lusail városát gyakran emlegetik a „jövő városaként" és mindössze 16 kilométerre fekszik Katar fővárosától, Dohától. A város építése 2006-ban kezdődött, környezete rohamos léptékben fejlődik. Az elmúlt években adták át a város látképét meghatározó Katara Towers-t, illetve a Lusail Stadiont is, ami a 2022-es FIFA Világbajnokság döntőjének is otthont adott.

Új múzeum épül a katari Lusail mesterséges szigetén

Fotó: Herzog & de Meuron

 

A Lusail Múzeum tervezett magassága 30 méter lesz és összesen öt szintből fog állni. Az épület tervezésében nagy hangsúlyt fektetnek a muszlim építészet és kultúra hagyományaira, így például az épület belsejében egy félhold alakú „sétány" vezeti majd végig a látogatókat – árulta el Jacques Herzog, az épület tervezéséért felelős Herzog & de Meuron építészei iroda társalapítója.

A Lusail Múzeum területe összesen 11 ezer négyzetméter lesz

Fotó: Herzog & de Meuron

 

A múzeum az Al Maha mesterséges szigeten fog megépülni, közvetlenül a part mellett. Az épületben különféle helyiségek lesznek rendszeres kiállítások és orientalista műalkotások számára. A projekt célja, hogy hagyományokat teremtsen és új generációkat vonzzon az művészet ezen ága felé is. A múzeum várhatóan 2029-re készül el – írja a CNN.