Először köszönti családi fesztivállal az őszt a kecskeméti múzeum

Forrás: MTI

 2023. szeptember 04. 12:11

Egyedülálló, önfeledt játékélményt kínál a hétvégén gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely.

Bognár Gabriella, az intézmény vezetője elmondta: a már több mint negyvenéves múltra visszatekintő intézményük hagyományteremtő céllal először rendezi meg szeptember 9-én a Szóraka Fesztet, amely sok más játékfesztivállal ellentétben nemcsak a gyerekekre koncentrál játékos programokkal, hanem a felnőtteket is várja, hiszen „játszani mindenki szeret”.

A múzeum vezetője szerint a fesztivál a család minden tagjának élményt, hagyományos kulturális értékeket közvetítő programokat nyújt.

Gyerekeknek szóló jógával, játékos, könnyed gyakorlatokkal nyitják meg a Szóraka Fesztet, hiszen a jóga azonkívül, hogy örömteli élményt okoz, fejleszti a gyerekek mozgáskultúráját, segíti a figyelem összpontosítását.

A Szóraka Feszten mese, játék, szórakozás várja a kicsiket és a felnőtteket is

Fotó: kkjm.hu/szorakatenusz

A jógát követő Guruló cirkusz című előadásban a tradicionális cirkuszi számok jelennek meg vásári bábjátékban. A bábcirkuszi játékot Pepe, a bohóc, illetve Dodó, a medve irányítja, és megjelenik a kínai tányérpörgető, a szappanbuborék és tűzfújó spanyol, vagy éppen az indián késdobáló.

A felnőttek játékos workshop segítségével új szemszögből ismerhetik meg a játékot, mint az önismeret eszközét.

A családokat délután Paár Julcsi Kerekerdő című mesekoncertjére várják, majd a napot Weöres Sándor A teljesség felé című zenés irodalmi est zárja, amelyben a szépirodalom, a klasszikus zene játékos módon ér össze, megszólítva a felnőttek minden korosztályát.

Egész napos program lesz a Bábakalács Társulat kandikaszínháza. A Bábakukucs az 1600-as évektől a 19. század elejéig virágzó vásári mutatvány, a „Guckkasten”, avagy kandikaláda egyedi módon továbbfejlesztett, bábos változata.

A múzeum udvarán és körtermében ügyességi játékokkal várják az érdeklődő családokat, egyebek mellett előkerülnek a célba dobó játékok, a gólyalábak és a kugli is.

Szintén nyitástól zárásig készülnek a szervezők a kiállításokhoz kapcsolódó nyomozó, kereső és kvízjátékokkal, múzeumpedagógusaik jóvoltából pedig több kézműves foglalkozás közül lehet majd választani.

A programok ingyenesek, további részletek ITT olvashatók.