Kedvezményesen utazhatnak a cseh diákok és a nyugdíjasok

Forrás: MTI

 2018. szeptember 02. 11:14

Hetvenöt százalékos kedvezménnyel utazhatnak vonaton és autóbuszon szeptember elsejétől a 65 éven felüli cseh állampolgárok és a 26 éven aluli diákok.

A cseh koalíciós kormány intézkedése, amely szombaton lépett érvénybe, mintegy hatmilliárd koronájába (72 milliárd forint) fog kerülni az idén az államkasszának. A menetjegyek reális, illetve kedvezményes ára közötti különbséget ugyanis az állam a közlekedési társaságoknak megtéríti. A hatályos szabályok szerint a szolgáltatónak joga van, hogy bizonyos járatokat kivegyen a kedvezményezettek közül. Dan Tok közlekedési miniszter szerint azonban sem az állami, sem a magánszolgáltatók eddig egyetlen kivételt sem kértek.

A kormány által nyújtott kedvezmény a városi tömegközlekedési eszközökre nem érvényes. Mindezek ellenére számos cseh város bővítette az eddigi tömegközlekedési kedvezményeket, illetve több helyen ingyenessé tették a tömegközlekedés használatát. A cél: csökkenteni az autóforgalmat és a zsúfoltságot a városokban, mérsékelni a környezetszennyezést.

A tömegközlekedéshez való hozzáállás jelenleg szakmai és közviták tárgya a cseh médiában. A kormány döntését alapvetően azzal indokolta, hogy ezzel is segíteni szeretne az idősebbek és a fiatalok helyzetén, akik jövedelme alacsonyabb az aktív korban lévő lakosokénál.

Csehországban a gyermekek hatéves korig ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, 15 éves korig pedig félárat fizetnek. A különféle diákkedvezmények széleskörűek. Ezentúl a 15 és 26 év közötti fiataloknak, akik valamilyen iskolát látogatnak, az új kedvezmény használatához elég lesz bármiféle diákigazolvány bemutatása.

Nagyvonalú a cseh állam, de ingyenességet azért nem ad a 65 év felettieknek a helyközi közlekedésben

Fotó: pixabay

A hetvenöt százalékos kedvezmény ugyanis a munkaviszonyban lévő fiatalokra nem vonatkozik. A 65 éven felüliekre viszont a kedvezmény akkor is vonatkozik, ha még munkaviszonyban vannak vagy vállalkoznak.