Kedvezménykártya és határon átnyúló együttműködés a Dunamentén

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. június 26. 21:41

Ahol a víz kincseket mos – így hangzik a Dunamente turisztikai régió közös, szlovák–magyar szlogenje.

A régió bemutatkozó rendezvényén, a Szlovák Kulturális Intézetben Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet magyarországi vezetője kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben jórészt európai hitelekből látványosan fejlődtek mindkét országban a határ menti települések.

Ennek köszönhető a fejlettebb infrastruktúra, a tisztább természetes vizek, a látnivalók rekonstrukciója, ami magával hozta  a belföldi és külföldi turizmus felvirágozását. A helyi termelők újfajta kézműves termékei újabban szintén turisztikai vonzerővé váltak.

A folyó szlovák oldalát Bauer Ildikó, a Dunamente TDM vezetője mutatta be. Kevesek által ismert, kisebb településeken is találunk a régióban, valamint korszerű fürdőket, kerékpárutakat, borospincéket, termelői piacokat, éjszakai túrákra hívogató erődöket, vagy éppen fotótémának kiváló, virágzó mákmezőket. Mindez itt van pár kilométerre a magyar határtól, és Budapesttől is csupán egy órányira.

Ráadásul május 1-jétől mindeme érdekességeket előnyös áron is megtekinthetjük, ugyanis a határon átnyúló együttműködés keretében kedvezménykártyát bocsátanak ki. Aki két éjszakát megalszik valamelyik szálláson, ingyen jut hozzá a kártyához, amellyel több mint 150 szolgáltatónál kap kedvezményt, vagy éppen ingyenes belépést egy-egy látnivalóhoz.

A régió bemutatkozó rendezvénye a Szlovák Kulturális Intézetben

Fotó: turizmus.com

Komáromban és Párkányban egész évben működő turisztikai információs iroda várja a vendégeket, ahol a szállásokról, étkezési lehetőségekről, kulturális programokról és látnivalókról minden információ elérhető magyarul is, illetve térképek, helyi termékek és különféle ajándéktárgyak vásárolhatók.

Nemcsak a szokványos szuvenírekre kell gondolni: helyben termelt alapanyagokból készült igényes élelmiszerek és piperecikkek sorakoznak a polcokon, a biobortól a chiliszószig, a mákos méztől a rangos díjat elnyert csokoládéig.

A két nagyobb város mellett érdemes felfedezni kisebb településeket is, ilyen például Izsa, Pat vagy Muzsla, ahol a római emlékektől a fürdőkig és a szőlőhegyekig sokféle látnivaló és szabadidős programlehetőség ígérkezik. Karva a terület aktív turisztikai központja.

A régió szakemberei külön figyelmet szentelnek a családosoknak: magyar nyelvű prospektusban gyűjtötték össze számukra top 10 családi programot a Dunamentén.

A térségbe utazókat már turisztikai applikáció is segíti.

Kapcsolódó cikkek

Helló, Nagyszombat!

2019. április 24.