Kékfrankos borok rendhagyó prezentációja Ausztriában

 2014. június 18. 16:34

Idén júniusban egymást érik a magyar borok népszerűsítéséért tett kezdeményezések és akciók Ausztriában.

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében június elején négyfős osztrák sajtódelegáció látogatott a szekszárdi borvidékre, hogy az ott gyűjtött tapasztalatok alapján számolhassanak be a régió turisztikai- és gasztronómiai kincseiről. A nagyközönségi és szakmai lapokban a közeljövőben megjelenő cikkek alapján összesen közel egymilliós (!) olvasótábor értesülhet majd a szekszárdi borvidék parádés borairól és a dél-dunántúli régió látványosságairól.

Június 14. és 16. között Bécsben rendezték meg Ausztria legjelentősebb borkiállítását, a Vievinum Borexpot (www.vievinum.at), amelynek egyik kísérőrendezvénye a „Kékfrankosok találkozója" volt. A Heimann Zoltán borász – nemzetközi borszakértő, a szekszárdi Heimann Családi Birtok Kft. vezetője – kezdeményezésére megvalósult rendezvényre több tucat borász érkezett Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából az osztrák fővárosba, hogy a kékfrankos borfajta művelése és értékesítése terén összefogják a tapasztalatokat és a fajta elismertetése érdekében tett erőfeszítéseiket. A kiállításon a magyar borkínálatot olyan neves pincészetek és nevek fémjelezték, mint a Sauska, a Bock, a Szeleshát, a Takler, a Heimann, a Fritz, a Frittmann, a Bukolyi és a Pók birtokok. A tengeren túli bortermelő országok előretörése egyértelműen szükségessé teszi a nehezebb körülmények között termelő európai borvidékek borászainak összefogását, kiváltképp ott, ahol az együttes fellépésnek egy közös fajta adja az alapját. A bécsi Hofburgban tartott délelőtti borkóstolót este a magyar nagykövetségen megrendezett műhelymunka követte, amelynek keretében öt ország borászai, öt témakörbe csoportosítva vitatták meg az együttműködési lehetőségeket. A rendezvényen aktív szerepet játszott Wilhelm Klinger, az Osztrák Bormarketing Társaság igazgatója is.

A fenti akciók annak a törekvésnek a részei, amelynek célja a magyar termékek értékesítés-ösztönzése az osztrák piacon. Ennek érdekében a Magyar Turizmus Zrt. szakmai összefogással népszerűsíti a hazai agrártermékeket és a magyar gasztronómiát. Borkóstolók szervezése és borászati fórumokon való részvétel mellett, sajtóutakkal és egyedi, célzott akciókkal járul hozzá az MT Zrt. ahhoz, hogy a magyar borok ismertséget és elismertséget szerezzenek Ausztriában is. E hónapban a következő lépésként, nagyszabású magyar hétre kerül sor június 26-28. között Grazban, többek között borászok és kézműves élelmiszerek előállítóinak részvételével, együttműködésben a SPAR áruházlánccal. A rendezvényt beharangozó kisfilm megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=6DHmQXNwV9k&feature=youtu.be.