Régiónk a sláger Északon

Forrás: turizmus.com

 2018. február 27. 12:32

Szinte nincs olyan nap, hogy a skandináv lapok ne áradoznának régiónk számukra még felfedezetlen szépségeiről.

Korábban történt

Az efféle listákon mindig szerepelnek a volt szocialista országok fővárosai. Budapest többnyire kiemelt szerepet kap, akárcsak Prága, és jön felfelé Tbiliszi és Pozsony is. Egzotikum, a hajdan titokzatos és tiltott gyümölcs megkóstolása, alacsony árak, retró kocsik, érdekes ételek és szokások – ezek a csak itt található jellegzetességek újabban legalább annyira izgatják a svédeket, mint a Közel-Kelet számukra mostanában kevésbé vonzó szépségei.  Az alltomresor.se turisztikai online lap a kedvencek 14-es listáján olyan metropolisokat is szerepeltet, mint Moszkva és Szentpétervár, de nem hiányzik a mediterrán Dubrovnik, valamint jönnek felfelé a balti államok fővárosai sem, amelyek főleg építészeti emlékeikkel hódítanak. A sláger Budapest és Prága – no meg, újabban Szófia.

Az egyik népszerű célpont, Szófia

Fotó: pixabay.com

Ma már Budapest nemcsak olcsóságával vonz: a különféle turisztikai és gasztronómiai appok segítségével percek alatt tisztában lehet lenni azzal, hogy hol érdemes lakni, mit érdemes megnézni, melyik étteremben találhatók az igazi, nívós magyar konyha jellegzetes, hagyományos és modern fogásai, no meg hol kiváló a borok ár-érték aránya. Ebben a témában konkrét éttermi ajánlatokkal is él a cikk szerzője, akinek írásából kitűnik, hogy nemcsak az internetről szerezte információit.

Minél hozzáértőbb a turista, annál inkább igényes is, és kritikus: talán hamarosan eljön az az idő, amikor a szecesszió és a szocialista retró nem lesz elég, bár a Baltikum és a hajdani FÁK-országok újdonsága még jó ideig kitart.