Kelet-Európa a sláger Északon

Forrás: turizmus.com

 2018. március 21. 16:46

Szinte nincs olyan nap, hogy a skandináv lapok ne áradoznának Közép- és Kelet-Európa számukra még felfedezetlen szépségeiről. Az efféle listákon mindig szerepelnek a volt szocialista országok fővárosai. Budapest többnyire kiemelt szerepet kap, akárcsak Prága, de jön felfelé Szófia és Pozsony is.

Egzotikum, a hajdan titokzatos és tiltott gyümölcs megkóstolása, alacsony árak, retró kocsik, érdekes ételek és szokások – ezek, a csak itt található jellegzetességek újabban legalább annyira izgatják a svédeket, mint a Közel-Kelet számukra mostanában kevésbé vonzó szépségei.  Az alltomresor.se turisztikai online lap a kedvencek 14-es listáján olyan metropolisokat is szerepeltet, mint Moszkva és Szentpétervár, de nem hiányzik a mediterrán Dubrovnik, valamint jönnek felfelé a balti államok fővárosai sem, amelyek főleg építészeti emlékeikkel hódítanak. A sláger Budapest és Prága – no meg, újabban Pozsony és Szófia.

A skandináv lapok folyamatosan áradoznak Közép- és Kelet-Európa számukra még felfedezetlen szépségeiről, köztük Pozsonyról is

Fotó: Slovakia.travel

Ma már Budapestnek számtalan vonzereje van: a különféle turisztikai és gasztronómiai appok segítségével percek alatt tisztában lehetünk azzal, hogy hol érdemes megszállni, mit érdemes megnézni, melyik étteremben találhatók a magyar konyha jellegzetes – hagyományos és modern – fogásai, no meg hol kiváló a borok ár-érték aránya. Ebben a témában konkrét éttermi ajánlatokkal is él a cikk szerzője, akinek írásából kitűnik, hogy nem csak az internetről szerezte információit.

Minél hozzáértőbb egy turistaréteg, annál inkább igényes is, és kritikus: hamarosan eljön az az idő, amikor a szecesszió és a szocialista retró nem lesz elég. Bár a Baltikum és a hajdani FÁK-országok újdonsága még jó ideig kitart.

Kapcsolódó cikkek