Képzőművészet és nyitott titkosszolgálati akták a Cziffra Fesztiválon

Forrás: MTI

 2024. február 23. 09:23

Képzőművészeti alkotásokat és titkosszolgálati aktákat is bemutatnak a Cziffra Fesztiválon, amelynek három kiállítása a fesztivál vasárnapi zárókoncertjét követően is látogatható.

A MOMkult Reich Károly Galériájában a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatának nyertese, Mihályi Bálint fiatal festőművész kiállítása tekinthető meg DOOMY címmel, a tárlat középpontjában a virtualitás áll. A kiállítás március 31-éig tekinthető meg – közölték a szervezők.

A Hegyvidék Galéria ad otthont Szirmay Zsanett Soundweaving című interdiszciplináris és interaktív projektjének. A művész a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át nagy méretű installációkba, amelyek lejátszható dallamokként is értelmezhetők. A tárlat március 13-ig látható.

A képzőművészetek mellett a történelem iránt érdeklődőket is várják az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában megnyílt Mit rejt a Cziffra-dosszié? - Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című kiállításra, amely a levéltárban fellehető, eddig titkosított dokumentumokba enged betekintést.

Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták, feleségét és őt több éves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között.

Eddig titkosított dokumentumokba enged betekintést a tárlat

Fotó: Cziffra György Fesztivál / Facebook

 

A tárlat számos eddig nem publikált dokumentumon/forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra György életének és művészetének egy-egy időszakát, az állambiztonság működését.

A kiállítás szeptember 14-éig látogatható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának épületében. A tárlatot neves művészek, történészek részvételével megszervezett beszélgetések, előadások egészítik ki.

Mindhárom kiállítás ingyenesen tekinthető meg. A programokról további részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán találhatók meg.