Kerekezd és kóstolgasd körbe Stájerországot!

Forrás: turizmus.com

 2019. március 26. 19:52

Ausztriában ma már minden negyedik turista és minden második osztrák polgár kerékpárral közlekedik, így kézenfekvő volt, hogy a bringázás legyen az osztrák turizmus idei kampánytémája. Stájerország Budapesten mutatta be, milyen élvezetek érhetők el a tartományban két keréken.

Az Österreich Werbung idei kampányának kerékpáros tematikájára az összes tartomány rácsatlakozott, így a Stájerország nyári kínálatát bemutató budapesti sajtótájékoztatón is a bringás élmények kerültek fókuszba. A tartományban közel 10 ezer kilométernyi kitáblázott kerékpárút várja a turistákat, s ennek fele a hegyekben kanyarog – mondta Erich Neuhold, a Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatala vezetője. A több száz kijelölt bringás túraútvonal a legszebb tájakat és a legérdekesebb látnivalókat érinti, kerekezhetünk folyópartokon és a vasút mentén, borvidéken és álmatag falvakon át, vagy éppen a hegycsúcsok között.

 

Topgasztronómia a hegyekben

Télen a síelőket, nyáron a túrázókat és hegyikerékpárosokat szállítják Schladming-Dachstein felvonói. A Hauser Kaiblingon idén első alkalommal nyáron is üzemel majd a kabinos és az ülőfelvonó. A hegy családi programkínálata frízbipályával, a gyerekeket számára kialakított kalandösvénnyel és báránysimogatóval bővül. A Hochwurzen csúcsára közlekedő kabinos felvonóval olyan kedvelt túraútvonalak érhetők el, mint a 2019-ben teljesen felújított Padok útja (Bankerlweg), amelyet bejárva a családok és a szerelmesek is megtalálhatják a nekik címzett pihenőpadokat.

A tematikus kerékpártúrák közül a legnépszerűbb útvonal a kulináris élménytúra

Fotó: Hochsteiermark / Tomm Lamm

A Reiteralmon júniusban megnyíló négy új hegyikerékpáros-ösvénynek köszönhetően 15 km-rel bővül idén a hegy single trail kínálata, és további két régi túraútvonalat is megnyitnak a hegyikerékpárosok előtt; a szintkülönbség 700 méter. A gyerekeket és a fiatal kezdő bringásokat tavaly óta Ausztria legnagyobb hegyikerékpáros-játszótere várja itt különböző nehézségű junior nyomvonalakkal.

Schladming-Dachstein idei gasztronómiai meglepetése lesz az „Almkulinarik by Richard Rauch”. A sztárséf és az alpesi menedékházak szakácsainak összefogásával júniustól a legmagasabb kulináris élvezeteket kínálják majd a túrázóknak 55 hegyi hüttében, akik mindenhol más különleges fogást kóstolhatnak meg.

 

Szőlőskertek és termálfürdők között

A Stájer Termál- és Vulkánvidéken is ötvözhetjük az egészségmegőrzést és a mozgást kulináris élményekkel. A részletes Genussradl kerékpáros útmutatóban 14 tematikus kerékpártúra leírása található meg, a rövidebb 13 km-es kirándulástól a kifejezetten hosszú 148 km-es túráig. Nem meglepő, hogy a legnépszerűbb útvonal a Kulináris élménytúra (Gaumenfreunder-Tour), amely Fürstenfeldből indul és a környező sütőtökföldeken át vezet Riegersburg felé. Útközben számos borkimérés, borászat és ínyencpont csábít arra, hogy pihenő ürügyén megálljunk egy kis kóstolgatásra, a túra végén pedig Josef Zotter különleges csokoládészínházában tobzódhatunk, az idei bővítésnek köszönhetően immár 33 állomáson. Ebben a régióban, a Mura árterében kanyarog egész Ausztria egyik legkedveltebb kerékpárútja is, amely egészen a szlovén határig vezet, vonzó látnivalókat kínálva.

Közel 10 ezer kilométernyi kitáblázott kerékpárút várja a turistákat, vonzó látnivalókat kínálva

Fotó: Mura-Murtal Steiermark / Mediadome

Ausztria legtöbb szolgáltatást nyújtó ingyenes üdülési kártyájának kínálata tovább gazdagodott ebben az évben, miután a Stájer Termál- és Vulkánvidék, valamint Kelet-Stájerország után Dél- és Nyugat-Stájerország is csatlakozott a GenussCardhoz. Az univerzális kártya (belépők, idegenvezetés, kóstolás stb.) immár 247 kirándulóhelyen használható, és a három régió 163 szálláshelyén vehető át.

 

Csúcstámadás e-bike-kal

Stájerország északkeleti régiója, Magas-Stájerország hegyvidéke is felfedezhető kerékpárral, és ez nemcsak a legedzettebbeknek adatik meg. A családbarát kerékpárutaktól az igazi kihívást jelentő, 2000 méteres magasságig felkapaszkodó adrenalintúráig mindenki talál magának itt kihívást, és természetesen gasztronómiai élvezeket a vadételektől a biosajtokig. Az élménybringásoknak ajánlható a Mürzer Oberland Naturpark, ahol egyik hüttétől a másikig tekerve fenséges panorámában gyönyörködhetnek. A régióban egyre trendibb az elektromos kerékpár, amivel megerőltetés nélkül lehet legyőzni a meredekebb lejtőket is. Akár többnapos túrák is tervezhetők a széles körben kölcsönözhető e-bike-kal, mert a hegyvidéken összesen 33 elektromos töltőállomás áll rendelkezésre.

Magas-Stájerország hegyvidéke is felfedezhető kerékpárral

Fotó: Hochsteiermark / Tomm Lamm

A sportosabbaknak ajánlható a 18 napos BergZeitReise csúcstámadó túra, amely kulturális, természeti és kulináris élmények sokaságával garantálja, hogy aki végigcsinálja, az garantáltan feltöltődik a kimerítő hétköznapok után. Akik inkább az izgalmakat keresik, a mariazelli Bürgeralpe vagy az aflenzi Bürgeralm bringaparkokban kezdő és profi downhill-pályákon tesztelhetik bátorságukat.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Indul a fagyiszezon Bécsben

2019. március 21.