Kerékpáros felfedezőtúrák Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2017. április 18. 16:00

Olykor zubogó folyók és pazar virágzó mezők, olykor hagyományos bájjal kecsegtető történelmi belvárosok: az osztrák kerékpártúrákon mindenki saját tempójában fedezheti fel a természetet és a kultúrát.

Íme néhány tipp az Österreich Werbung ajánlásával azoknak, akik két keréken szeretnék felfedezni Ausztriát

 

Történelmi városok

A Mura menti kerékpárútvonal változatos tájakat szel keresztül a magas hegyektől a dombvidékig. A túraútvonal a Hohe Tauern Nemzeti Parkból indul és Graz városán keresztül az osztrák-szlovén-magyar hármas határ ártéri vidékéig kíséri a Mura folyót. Az útvonalon történelmi városok sorakoznak, mint Judenburg, Leoben vagy Bruck an der Mur.

Mura menti kerékpárút

Fotó: steiermark.com

A Mura menti kerékpárút közvetlenül Judenburg városközpontjába vezet, ahol egykoron Ausztria első aranypénzét verték. Leobenben a látogatók többek között Ausztria legrégebbi folyamatosan működő színházának előadását élvezhetik a Stadttheaterben, vagy a Gösser sörfőző múzeumban egy pohár sörrel frissíthetik fel magukat.

A kerékpárút öt szakaszban teljesíthető, ezek egy-hat órányi időt vesznek igénybe.

 

Kerékpárral a tó körül

A Hallstatti-tó keleti parti kerékpárútja Untersee településről indul, de Oberseeben és Obertraunban is be lehet csatlakozni.

Hallstattban érdemes hosszabb pihenőt tartani a történelmi utcákon, illetve elmerülni a sóról elhíresült város történelmében a világörökség múzeumában.

A Hallstatti-tó kerékpárútja

Fotó: hallstatt.net

A látogatók a hallstatti tóparti kerékpárúton kerekeznek vissza a kiindulási pontra. Az út egy részét hajóval is le lehet rövidíteni Steeg (Bad Gosiern) felé.

 

Kultúra-túrán

A Klagenfurt és Dürnstein közötti, 65 kilométer hosszú kerékpárút Klagenfurtban, Karintia tartományi fővárosában veszi kezdetét. A kerékpárút észak felé Maria Saal zarándoklati temploma mentén a „hercegszék” ormáig vezet, ahol a középkorban a tartományi hercegek ünnepélyes beiktatása zajlott.

Kultur.Rad.Weg kerékpártúra

Fotó: mittelkaernten.ebiken.at

Néhány kilométerrel távolabb érik el a kerékpárosok a Magdalensberg hegyét, ahol a kiterjedt régészeti parkban egy korábbi norikumi település maradványait lehet megtekinteni. A Kultur.Rad.Weg kerékpáros túra Karintia korábbi fővárosába, St. Veitbe vezet tovább. Althofen mellett haladunk el az ősi váráról híres Friesach városába, majd a stájer határ előtt, a szintén ezeréves Dürnstein várrománál ér véget a kijelölt túraútvonal.

 

Az óváros körül

A bécsi Ringstraße városnéző 4,5 kilométeres kerékpárút a Duna-parti nagyváros óvárosát kerüli meg. A vendégek például Schwedenplatz mellett, a Marienbrücke hídnál pattanhatnak nyeregbe, majd a Franz-Josefs-Kai mentén kerekezhetnek az Uraniáig.

Ringstraße városnéző kerékpárút

Fotó: wien.ino

A városnéző kerékpárút innen fordul a „Ringstraße” körútra – olyan bécsi látványosságok mentén, mint Otto Wagner szecessziós posta-takarékpénztára vagy a Stadtpark aranyozott Johann Strauß emlékműve. A kerékpáros városnézők közvetlenül a Duna-csatorna mentén, a felkapott vendéglők és strandbárok mellett jutnak vissza a kiindulási ponthoz.

 

Különleges ízélmény az út mentén

A Salzburger Land vidékén, a Tennengau kulináris kerékpártúráin a tennengaui hegyi sajt áll a középpontban: a sajtcsemegéket a sajtüzemekben és az idilli hegyi legelőkön lehet kóstolni.

Tennengau kulináris kerékpártúra

Fotó: tennengau.com

A sajttúra 21,5 kilométeres, Kuchlből indul és Golling, majd Bad Vigaun érintésével tér vissza a kiindulási pontra. A komótosan bejárható útvonal fénypontjai közé tartozik a Fürstenhof tanyasi biosajtüzem és néhány csemege fogadó, ahol az ízes hegyi sajtokból olyan helyi specialitásokat készítenek, mint a sajtos nokedli.

A Salzburgi Hegyilegelő-túrán a látogatók három nap alatt 147 kilométert tesznek meg kerékpáron és 4170 méternyi szintkülönbséget küzdenek le. A sportos fáradozás jutalma a környező hegyek lenyűgöző panorámája és a csemegézésre hívogató hegyi hütték sokasága. (Forrás: austria.info)