Kerékpáros térséggé fejlesztenék a Duna-Tisza közét

Forrás: turizmus.com

 2017. március 02. 19:53

Hosszú szünet után újra önálló standdal jelent meg Bács-Kiskun megye az Utazás kiállításon. A megye településeinek célja, hogy a Duna-Tisza közét felhelyezzék a turizmus térképére, amit elsősorban a kerékpáros turizmus fejlesztésével szeretnének elérni.

Bács-Kiskun megye nyolc társkiállítóval (Kecskemét, Baja, Kiskőrös, Tiszakécske, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kalocsai Érsekség, Bócsa) közösen vett rész idén az Utazás kiállításon, egy önálló, 72 négyzetméteres standon. A közös megjelenés jelzésértékű, utal arra az összefogásra, amelynek célja az eddigi pontszerű fejlesztések helyett a térségi szemléletre való áttérés a turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében – mondta Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke az Utazás első napján tartott sajtótájékoztatójukon.

Nyolc társkiállítóval jelent meg Bács-Kiskun megye az Utazáson

Fotó: Grósz Balázs

Bács-Kiskun megye turizmusának fejlesztési szándékával hozta létre 2015 decemberében a megyei közgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft.-t, amely a megyei fejlesztések lebonyolításán túl szerepet vállal a turizmus szereplői közötti párbeszéd koordinálásában, célul tűzte ki a meglévő helyi TDM-szervezetek összefogását és új TDM-szervezetek megszületésének elősegítését, valamint a Duna-Tisza köze turisztikai desztináció menedzselését – tájékoztatott Fekete Klára turizmusfejlesztési menedzser.

Az adottságok és lehetőségek számbavételével 2016 novemberében elkészült a megye turizmusfejlesztési terve, amelyet az Érték, élmény, egészség című turisztikai konferencián mutattak be a szakemberek és az érdeklődők számára, a címmel egyúttal utalva Bács-Kiskun vonzerőire. Merthogy nemcsak puszta és homok van a Duna és a Tisza között, hanem épített és kulturális kincsek, nemzeti park, három gyógyhely (Tiszakécske, Kiskunmajsa és Kiskunhalas), vízparti nyaralóhelyek, magányukban is megkapó alföldi tanyák, 200 km hosszú zarándokút, lovastúra-útvonalak, ízes helyi termékek, zamatos pálinkák és jóféle homoki borok.

A hagyományok és az aktív turizmus is megjelent Bács-Kiskun megye standján

Fotó: Grósz Balázs

A síkvidék adottságaira építve a kerékpáros és a családi kerékpáros turizmust választották vezető terméknek, amely által összeköthetők a megye vonzerői. A kerékpárutak hossza már most is eléri a 400 km-t, ami a tervbe vett új utakkal 500 km fölé mehet.

Jelenleg 9 turizmusfejlesztést támogató TOP-os pályázatuk vár elbírálásra, összesen 3,6 millió forint értékben. Ezek közül kiemelkedik az egymilliárd forintos beruházással Bugacra tervezett Aranymonostor projekt, az ide tervezett látogatóközpont a feltárt gazdag leletanyag alapján őseink életét eleveníti majd fel. Hasonlóan nagy jelentőségű a megye kerékpárút-hálózatának összekapcsolása a Duna mentén haladó Eurovelo 6 kerékpárúttal, a hiányzó 11 km-es szakaszt Akasztó-Dunatetétlen-Solt között kell megépíteni. A további pályázatok között szerepel szélmalom-rekonstrukció Felsőszentivánon, kiskun emlékhely létesítése Zankon, vagy a Bay-festménygyűjtemény elhelyezése Kiskunhalason.

A megye új imázskiadványa

 

Rideg Lászlótól megtudtuk, céljuk, hogy a kormány a Duna-Tisza közét is kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítsa.

A megyei turizmusfejlesztési tervben meghatározott vonzerőkre építve készült el az ÉRTÉK, ÉLMÉNY, EGÉSZSÉG Kincsek nyomában Bács-Kiskunban című 60 oldalas turisztikai imázskiadvány. Az igényes képeskönyvet az Utazás kiállításon mutatták be először a nagyközönségnek.

Kapcsolódó cikkek