Kerékpárral Nagytályáról a Bükkbe és a Tisza-tóhoz

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. november 08. 09:55

Kerékpárutat építenek Nagytálya és Andornaktálya között. A munkákat hamarosan elkezdik, a beruházást 2020 első felében adják át.

Érdeklődésünkre Orosz József, Nagytálya polgármestere elmondta, hogy a Andornaktálya önkormányzatával közösen konzorciumban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 180 millió forint pályázati támogatást nyertek el a leendő bringaút megépítésére.

A fejlesztés Nagytálya határától indul és köti össze a két szomszédos települést. A kerékpárutat aszfalt burkolattal látják el, 2,25 méter széles lesz padkákkal, és megoldják a csapadékvíz elvezetését is.

A már meglevő maklári bicikliúthoz csatlakozik a most induló fejlesztés

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Ez a bringaút felgyorsítja majd a forgalmat a két falu között és mivel külterületen épül, így biztonságos közlekedést nyújt azoknak, akik használják. Elsősorban Nagytálya és Andornaktálya lakót szolgálja, de fontos turisztikai értéke is lesz.

A távlati tervek szerint a még meglevő hiányzó szakaszokat is megépítik, így Egerbe is gyorsan eljuthatnak majd a kerekező turisták, onnan pedig a Bükk kapujaként ismert Felsőtárkányba. De Füzesabonyba is kerékpározhatnak, ahonnan pedig Dormánd és Besenyőtelek érintésével a Tisza-tóig juthatnak el.

Orosz József azt is elmondta, hogy a közbeszerzés lezárult, a kivitelezőt is kiválasztották és a kerékpárút munkaterületét is átadták. Így a beruházást hamarosan elkezdik és 2020 első fél évében fejezik be.

Nagytálya másik szomszédos településén Makláron már korábban megépült a kerékpárút.  A tervek szerint Nagytálya határától az épülő kerékpárutat a már meglevő maklárihoz is csatlakoztatják.