Keresik Budapest dalát

Forrás: MTI

 2018. január 30. 14:23

A Fővárosi Önkormányzat tizenegy ismert előadót hívott meg a projektre. Három helyet még felfedezésre váró zenészeknek és énekesnek tartanak fenn.

„Budapest rengeteg érzelmet hoz ki belőlünk, a zenei színtéren azonban, a számos már megszületett kapcsolódó dal ellenére mintha még nem sikerült volna kifejezni, mit jelent nekünk a város. Amikor Budapestet építjük, célunk közösség formálása is" – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a budapesti sajtótájékoztatón.
Joós István, a Budapestről szóló dalokat megjelentető Magneoton kiadó vezérigazgatója, a zsűri tagja arról beszélt, hogy a főváros lehetőséget, kihívást és inspirációt jelent egyszerre a dalszerzők számára. „A pályázat olyan kivételes alkalom, amikor egy témát nagyon sokféleképpen meg lehet közelíteni, a zenei feldolgozásban szabad kezet adunk" – mondta.
Rakonczai Viktor zeneszerző, zsűritag azt emelte ki, hogy a dalok elbírálásánál elsősorban az érzelem fogja vezérelni.

Joós István, Szalay-Bobrovniczky Akexandra, Rakonczai Viktor, Garami Gábor

Fotó: MTI-fotó: Balogh Zoltán

A szervezők felkérését a Honeybeast, Berkes Olivér és Závodi Marcell, Király Viktor, Radics Gigi, a Compact Disco, Caramel, az Anna & the Barbies, Zséda, Charlie, Keresztes Ildikó és Frenreisz Károly fogadta el, közülük többen jelen voltak a sajtótájékoztatón.
Zséda azt mondta, Budapestet egy szerelmespárként tudná ábrázolni, amelyet összeköt, olykor elválaszt a Duna. Frenreisz Károly szerint Budapest menő város. 1974-ben írt már kísérőzenét egy Budapestről szóló animációs kisfilmhez. „Írtunk már dalt felkérésére, de ez most egészen más. A zenekarban mindhárman imádjuk Budapestet, számunkra nagyon kedves a feladat és óriási megtiszteltetés. A dal nagy részével már el is készültünk, a zene és a szöveg megszületett, most a hangszerelésen dolgozunk" – mondta Walkó Csaba, a Compact Disco énekese az MTI-nek. A csapat másik tagja, Lotfi Begi megjegyezte, hogy a bulinegyed zsongása, a pesti éjszaka nagy inspirációt jelent számukra.

Szintén megírta már Budapest-témájú dalát a Závodi-Berkes duó (a szám címe Óriáskerék), Király Viktor viszont, aki a közmédia most futó A Dal 2018 című showműsorában hasonló tematikájú dallal (Budapest Girl) indul, még nem. Az énekes arról beszélt, hogy bár 16 éves koráig New Yorkban élt, hálás Budapestnek és a pályázatra készülő dalával szeretne valamit visszaadni abból, amit a várostól kapott. A szegedi Honeybeast zenekar vezetője, Bencsik-Kovács Zoltán azt emelte ki, hogy számukra a kicsit külső szemlélő szerepe jelent kihívást a projektben.

A dalok beérkezési határideje március 22. Budapest dalát a szakmai zsűri és a közönség közösen dönti el. Az előválogatás után április 16. és 26. éjfél között lehet szavazni a versenyben induló tizennégy dalra a www.budapestdal.hu weboldalon. A produkciókat április 27-én gálakoncerten mutatják be a Thália Színházban, ott dől el, ki a győztes. A nyertes különdíja egymillió forint, valamint egy éven át övé a Budapest Dal 2018 cím.