Kertművészeti flashmobot rendeztek a fertődi Esterházy-kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2022. május 06. 16:17

Kertművészeti flashmobot szerveztek tájépítész hallgatók részvételével az Esterházy-kastélyparkban, Fertődön. Az akció célja, hogy ráirányítsák a figyelmet Európa második legnagyobb barokk kertjének különböző kerttörténeti korszakaira.

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet 1. évfolyamos MSC hallgatói a Kertművészeti Örökségvédelem tantárgy keretében a félév során a zene és a kert kapcsolódási pontjait kutatták, amely munkának idei csúcspontja a fertődi Esterházy-kastély és kertegyüttes történeti kertjét fókuszba állító egy hetes műhelymunka.

Az egyetemista hallgatók vezető tanárukkal, Herczeg Ágnessel, aki egyben a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke is, a helyszínbejárása során megismerkedhettek az idős fák ápolásának alapvető fortélyaival, a kertfenntartási kérdéseivel, a kert történetével és aktuális szakmai kérdéseivel.

eszterhaza

A MATE hallgatói a fertődi Esterházy-kastély és kertegyüttesben egyhetes műhelymunkán vettek részt

Fotó: Eszterháza Központ

A hallgatók amellett, hogy számot adtak féléves kutatási eredményeikről a kastélyt működtető Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. vezetői részére, metszőollót és más kerti szerszámokat ragadva aktívan is részt vállaltak a kertészeti munkákban.

eszterhaza

Megismerkedhettek az idős fák ápolásának alapvető fortélyaival, a kertfenntartási kérdéseivel és a kert történetével

Fotó: Eszterháza Központ

A műhelymunka lezárásaként a diákok a MATE Kertművészeti Tanszék PhD-s tanárainak, Vajda Szabolcsnak és Sólyom Barbarának a közreműködésével egy eddig egyedülálló kísérletet valósítottak meg a kastély előtt elterülő nagy park területén:

Az 1900-as évek elején ültetett tiszafák és puszpángok alkotta neobarokk kiültetésre és gyepfelületre szalagok segítségével kirajzolták a 18. századi barokk kert vonalvezetését.Emellett a felújítás alatt álló Belvederéből szemrevételezték a kert egymásra vetített korszakainak időbeli változásait. A kerttörténeti stúdium és művészeti akció keretében a hallgatók Bartolomeo Gaetano Pesci bolognai látképfestő 1780-ban Esterházy „Fényes” Miklós számára Fertődről készült négy festménye alapján élő szoborrá válva megidézték az Esterházy-kastély barokk pompáját.

eszterhaza

A hét végén egy flashmob keretein belül szemrevételezték a kert egymásra vetített korszakainak időbeli változásait

Fotó: Eszterháza Központ

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: elengedhetetlen a kastélyok szűkebb és tágabb természeti környezetének az épületek felújításával párhuzamosan történő megújulása, amelynek része a múlt hiteles feltárása, a jelen korszerűségének érvényesítésével, ugyanakkora fenntarthatóság biztosításával.

A műhelymunka az Eszterháza KKFK, a MATE, a Magyar Kertörökség Alapítvány és a Pagony Tájépítész Iroda támogatásával valósult meg.