Impozáns díszebédlő és a herceg lakosztálya is látogatható a megújult Festetics-kastélyban

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. december 19. 13:42

Két fejlesztés is lezárult a keszthelyi Festetics-kastélyban: megújultak a lakosztályok és a kiállítási terek, egy főúri ebédlő, két új diorámával bővült a vadászati múzeum, és a Madárpark is új helyre költözhet.

A december 15-án átadott kulturális és turisztikai fejlesztések célkitűzése az volt, hogy olyan többfunkciós kulturális és turisztikai attrakciók jöjjenek létre vagy újuljanak meg, amelyek megőrzik a Festetics-kastély műemlék épületéhez kapcsolódó történeti és környezeti értékeket.

Az egyik projekt több mint 1,5 milliárd vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően egy főúri ebédlőt tekinthetnek meg a látogatók, a vadászati múzeum két új diorámával bővült, és a Madárpark is új helyre költözhet.

Számos fejlesztéssel várja látogatóit a keszthelyi Festetics-kastély

Fotó: helikonkastely.hu

 

Már a tavalyi évben megnyílt és látogatható a Főúri étkezések című kiállítás, amely a Festetics család egykori díszebédlőjét mutatja be, műtárgyakkal gazdagon megterített asztallal. Helyet kaptak interaktív elemek is a kiállításon: míg a kisebbek a főúri asztalterítéket állíthatják össze az érintőképernyőkön, a felnőttek különböző könyvekbe olvashatnak bele digitálisan.

A kastély tükörtermében található az egykori díszebédlő

Fotó: helikonkastely.hu

 

A fejlesztések megvalósulásával a Vadászati Múzeum épülete két új diorámával gyarapodott, egyúttal mind a vadászati kiállításban, mind a Modellvasút-kiállításban helyet kaptak az érintőképernyős kioszkok. A Vadászati Múzeum és az újonnan épült Madárpark között kerti vasutat alakítottak ki.

„A kastély a legjelentősebb a Festetics-örökségből, meghatározó turisztikai attrakció az egész térség számára. Nagy öröm, hogy folyamatosan fejlődik, egyre több és több látnivalót, színes programot kínálva hozzájárul ahhoz, hogy Balaton-parti térségünk egész évben vonzó hely legyen a turisták számára" – mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára és egyben a térség országgyűlési képviselője az ünnepélyes átadón.

 

A kis herceg kék szobája

A másik projekt részeként több mint 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően lakosztályok és kiállítási terek újultak meg.

Az enteriőr kiállítás öt új teremmel bővült, így ma már látogathatóvá vált a hercegasszony, a kis herceg és a szobalány szobája is. A kis herceg lakosztályának előszobája a belépő vendégek elkápráztatását célzó előszobaként jelenik meg, illetve megteremti a hercegi ranghoz méltó hangulatot is. Festetics IV. György számára születése előtt egy kék és egy rózsaszín szobát is berendeztek. Születése után a kék szoba lett a herceg birodalma, a rózsaszín szobába pedig édesanyja költözött férje halála után. A herceg szobájában lakott dajkája is, Stowasser Katalin.

Megújult a kis György herceg szobája is, amelyben a dajka is aludt

Fotó: turizmus.com

A Festetics-kastély parkjában álló Fejőház épülete is megújult, belső tereiben egy történelmi játszóház és egy három termet magába foglaló múzeumpedagógiai foglalkoztatótér és létrejött. A kiállítás felidézi az épület egykori funkcióját, az itt élt állatokat és a tej hasznosítását az óvodás és kisiskolás gyermekek számára.

A Fejőház épületében többek között történelmi játszóház jött létre

Fotó: NÖF Nonprofit Kft. / Facebook

 

A kastélyparkot érintő attrakciófejlesztések révén megújult a szökőkút fényjátéka, és a programok magas színvonalú megszervezéséhez szükséges rendezvénytechnikai eszközök (mobillelátó, színpad) is beszerzésre kerültek. Emellett biztonságtechnikai- és energetikai fejlesztések is megvalósultak, amelyek fenntarthatóbb üzemeltetést tesznek lehetővé.

„Akkor tudjuk fenntarthatóbbá tenni a vagyonkezelésünkben lévő műemlékeket, ha négy évszakos turisztikai kínálattal vagyunk jelen a piacon. A most megvalósult fejlesztések is ezt a stratégiai célunkat szolgálják. Bízom benne, hogy a projekt keretében megvalósult fejlesztések újabb vonzerőt jelentenek majd a látogatóközönségünk körében" – mondta el Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

(X)