Két év alatt megduplázódott a magyar turisták száma Izraelben

Szerző: Szántó Zoltán-Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. március 06. 10:38

2017-ben csupán 22 500 magyar turistát regisztráltak az izraeli statisztikákban, ezzel szemben tavaly már 39 100-ra nőtt ez a szám. Tavaly minden idők legjobb évét zárta az izraeli turizmus. Az Utazás kiállításra az ország új budapesti nagykövete is ellátogatott.

Az izraeli turizmus valósággal szárnyal az utóbbi években, tudtuk meg Ksenija Kobyakovtól, az Izraeli Turisztikai Minisztérium régiónkért felelős munkatársától az Utazás kiállításon.

A szakember elmondta, hogy 2019-ben összesen 4 551 600 külföldi turista érkezett Izraelbe, ami 11%-os növekedést jelent 2011-hez képest, amikor ez a szám 4 113 000 volt.

A vendégszám növekedésével párhuzamosan a vendégéjszakák száma is emelkedett tavaly, 5%-kal. 2019-ben így 12,1 millió vendégéjszakával minden idők legjobb teljesítményét érte el az izraeli turizmus.

A magyar beutazó forgalom még ennél is dinamikusabb nőtt:  2017-ben 22 500 honfitársunk kereste fel Izraelt, 2018-ban 31 200-ra nőtt a számuk, tavaly pedig  39 100-ra emelkedett. Ez két év alatt 74, az utóbbi egy évre vetítve pedig 25%-os bővülést jelent.

Az izraeli illetékesek  – a koronavírus-járvány kitörése előtt – az idei évre 43 ezer magyar turista érkezésével számoltak.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a magyar turisták több mint 92%-a egyénileg utazik Izraelbe, 3,9%-a szervezett utazáson, ugyanennyien csomagtúrán vesznek részt.

A turisták egyik legnépszerűbb izraeli úti célja Jeruzsálem. A képen a Siratófal

Fotó: 123rf.com

A magyarok 46%-a a látnivalók miatt érkezik, 21%-uk pihenni, nyaralni akar, 19%-uk rokonokat látogat meg, csupán 5% az üzleti utazások és 7% a zarándoklatok aránya. A legtöbben (42%) a 41–65 év közötti korosztály tagjai. A magyarok átlagos tartózkodási ideje 6,64 éjszaka, átlagos költésük az út során 630 dollár. A leglátogatottabb helyek között szerepel Jeruzsálem, Tel-Aviv és a Holt-tenger.

Izraelben egyébként a szeptembertől áprilisig tartó időszakban érkezik a legtöbb turista, a két legkiemelkedőbb hónap tavaly a március és a november volt.

Mivel Magyarország mellett a közép-európai régió többi országából is jelentősen nőtt az izraeli beutazó forgalom az utóbbi időben, ezért a közeljövőben a turisztikai minisztérium aktívabb megjelenést tervez ezeken a piacokon, ennek jegyében Romániában hamarosan képviseleti irodát is nyitnak, tudtuk meg.

 

Nagyköveti látogatás

Az Utazás kiállítást felkereste Izrael Állam új budapesti nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman is. A Magyarországon két és fél hónapja szolgáló diplomata a kiállításon Erdős Lászlóval, az Izrael-specialista TST Tours Utazási Iroda igazgatójával, valamint Váradi Jánossal, az EL AL igazgatójával folytatott eszmecserét, és röviden nyilatkozott a turizmus.com-nak is.

Váradi Jánostól lapunknak elmondta, 2019- ben 511 ezen utaztak a Tel Aviv–Budapest–Tel Aviv útvonalon, ami 19%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. Becsült adat, hogy ebből mintegy 20%-ot tesz ki a magyar utasok aránya. Korábban beszámoltunk róla, hogy 2019-ben 10,3%-kal nőtt az izraeli vendégéjszakák száma a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ezzel Izrael bekerült a 10 legfontosabb küldőpiacunk közé.

Yacov Hadas-Handelsman – aki Budapestet megelőzően Berlinben volt nagykövet – munkatársunknak méltatta Budapest mint úti cél sokoldalú kínálatát, kedvező ár-érték arányát és toleranciáját az ortodox zsidókkal szemben.  A nagykövet hangsúlyozta, Izreal marketingaktivitása növelésével szeretné ösztönözni a magyar kiutazást, hogy a kétoldalú turisztikai forgalom kiegyenlítettebbé váljon. Ezt a cél a budapesti izraeli nagykövetség közösségimédia-tevékenységével is támogatja.

Az új izraeli nagykövet, Yacov Hadas-Handelsman az M1-nek is interjút adott

Fotó: turizmus.com

„Izreal nagyon izgalmas, folyamatosan változó ország, ahol a turista rengeteg szórakozási lehetőséget talál ” – emelte ki. A hagyományos látnivalók és népszerű tengerparti üdülőhelyek mellett a magyar látogatók figyelmébe ajánlotta országa ősi borkultúráját, a magasabban fekvő, így hűvösebb klímájú borvidékeken prémium minőségű borokat állítanak elő, kevéssé ismert, hogy még a Negev-sivatagban is vannak termő szőlőültetvények.