Két év után újra lesz Szilveszteri Ösvény Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2022. december 29. 16:23

Két év kényszerszünet után idén újra megrendezik Bécsben a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye.

Az év utolsó napján 14 óra és hajnali 2 óra között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják az osztrák és külföldi látogatókat. A zenei kínálat alighanem minden igényt kielégít – pop-rock, blues, disco, funk, soul, big bandek és tánczene –, a kicsiket pedig délutántól külön gyerekprogram várja. Noha 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, idén Bécs városa lemond róla – a környezet és az állatok védelme érdekében.Bécsben egyébként a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték is, de kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni. Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia. Előbbi elérheti akár a 3600 eurót, utóbbi pedig a három hetet.

Az osztrák fővárosban főleg a nők és az idősebbek körében hódol az a szokás, hogy szerencsehozót ajándékoznak szeretteiknek, ismerőseinek az új év alkalmából.

Újévi szerencsehozó malacok Bécsből

Fotó: Stadt Wien / MA59

Jellemző trend, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább a környezetbarát anyagból – vagy csokiból – készült verzióikért nyúlnak az emberek. Bécsben ilyentájt mintegy kétszáz alkalmi árusnál lehet újévi szerencsehozót vásárolni és körülbelül kétmillió darab cserél gazdát belőlük a Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint.

A Bécsi Filharmonikusok világhírű újévi koncertjét január 1-jén, 11:15 órai kezdettel közvetíti az ORF2 osztrák köztévé és az Ö1 osztrák közszolgálati rádió, live-streamként pedig a tvthek.orf.at és az oe1.orf.at linken lehet követni.

A bécsi Szilveszteri Ösvény, a Silvesterpfad programja itt érhető el.