Két hétvégén is karantén lesz a francia Riviéra egy részén

Forrás: MTI

 2021. február 22. 16:54

Az újabb koronavírus-variánsok fokozódó terjedésének megfékezése érdekében a következő két hétvégén karantén lép életbe a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részén.

Jóllehet a fertőzőbb variánsok egyre nagyobb arányt öltenek az újabb megbetegedésekben – a brit variáns aránya jelenleg 36 százalék az előző heti 25 százalékhoz képest, a dél-afrikai és a brazil variáns pedig az új esetek öt százalékát jelenti– országos szinten a járványügyi mutatók egy hónapja stagnálnak, országosan 100 ezer lakosra 190 fertőzött jut.

A riasztási szintet a kormány 100 ezer lakosra vetítve 250-ben jelölte ki, s a dél-franciaországi Nizza városában ez a szám már meghaladta a 700-at, a pozitív tesztek aránya pedig 10 százalék az országos 6 százalékkal szemben.

A dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye prefektusa a kormány hozzájárulásával ezért úgy döntött, hogy a következő két hétvégére péntek délután 6 órától hétfő reggel 6 óráig lakhely-elhagyási tilalmat rendel el a Théoule-sur-Mer településtől Menton városáig terjedő szakaszon, ahol a megye lakosságának 90 százaléka él.
A lakhelyet ugyanakkor napi egy órára öt kilométeres körzetben el lehet hagyni séta, kutyasétáltatás, sportolás céljából, illetve más egyéb elengedhetetlen vagy sürgős ügyben (orvosi ellátás, munkavégzés).

A megyében keddtől az 5 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek nem nyithatnak ki, kivéve a gyógyszertárakat és az élelmiszert árusító üzleteket.
Bernard Gonzalez megyei prefektus sajtótájékoztatóján elmondta: megerősítik az olasz-francia határ és a nizzai repülőtér ellenőrzését.
A francia határokon csak 72 órásnál nem régebbi PCR-teszttel lehet belépni az országba, az intézkedés a határmenti ingázókat ugyanakkor nem érinti.

A hatóságok azt is jelezték, hogy felgyorsítják az oltási kampányt a megyében.

Az intézkedés nem titkolt célja, hogy távol tartsák hétvégenként a belföldi turistákat és a külföldieket a francia Riviérától.

Nizzában 100 ezer lakosra több mint 700 fertőzött jutott az elmúlt időszakban

Fotó: 123rf

Franciaországban eddig kétszer volt országos lezárás: 2020. március 17-től május 11-ig, majd október 30-tól december 15-ig. A második karantén feloldása óta az egész országban délután 6 órától reggel 6 óráig tartó éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

A kormány az elmúlt hetekben többször is jelezte, hogy szeretne elkerülni egy harmadik országos lezárást, Emmanuel Macron államfő pénteken pedig azt mondta, hogy 8-10 nap múlva lesz arról döntés, hogy a jelenlegi járványügyi intézkedéseken érdemes-e enyhíteni, vagy szigorítani kellene.

A járványügyi mutatók viszonylag magas szinten stagnálnak csaknem egy hónapja: kórházban jelenleg 25 ezer fertőzöttet ápolnak az előző heti 26 ezer után, akik közül továbbra is 3300-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma a járvány kezdete óta meghaladta a 84 ezret.