Két hónapra kinyitott az Iparművészeti Múzeum egy kiállítás kedvéért

Forrás: turizmus.com

 2022. július 24. 11:01

A 2017 óta zárva tartó Iparművészeti Múzeum ideiglenesen megnyitotta kapuit a látogatók előtt az Esterházy hercegi kincsekből rendezett kiállítás kedvéért.

A pénteken megnyílt rendhagyó kiállításon az Esterházy hercegi kincstár műtárgyait mutatják be, amelyek még magukon viselik háborús sérülések nyomait.

Az Esterházy-kincstár a török háborúk korában jött létre, és a 16. századtól egyaránt gyarapodott diplomáciai ajándékok, hozományok és tudatos művészetpártolás révén. A kincstár válogatott darabjai a két világháború között az Iparművészeti Múzeum állandó kiállításán voltak láthatók, majd Budapest ostroma idején a család biztonságosabbnak vélte a budai Várban, a Tárnok utcai Esterházy-palotában elhelyezni, ám az épületet bombatalálat érte. A kincsek évekig a romok alatt rejtőztek eltemetve, a gyűjtemény egy része megsemmisült, a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították. Hogy ez a tragikus háborús esemény mégsem vezetett a kincstár teljes „végromlásához", az kizárólag az idén 150 éves múzeum restaurátorműhelyeiben folyamatosan, generációkon át, napjainkban is zajló konzervátori és helyreállítási munkának köszönhető – írja a múzeum honlapján.

A rendhagyó kiállítás szeptember 25-ig látogatható a felújításra váró múzeumban

Fotó: Iparművészeti Múzeum / Szabó Virág

A most látható kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört, de a magyar főúri luxust reprezentáló dísztárgyaiból mutat be válogatást a felújításra váró múzeumban. A kiállítás kizárólag előre megváltott jeggyel, kísérettel látogatható a hét három napján (csütörtök, péntek, szombat), szeptember 25-ig.