Két ipartörténeti vasútvonal menekült meg Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. január 22. 16:35

Az egyiket a Kovászna Megyei Tanács és Kovászna városa vásárolta meg, a másik üzemeltetésének folytatásáról a román állami vasút döntött.

A Kovászna Megyei Tanács közel két évtizede készül arra, hogy végre megvásárolhassa az ipartörténeti műemléknek számító, Kovászna és Kommandó közötti kisvasutat, siklót. A türelem meghozta az eredményt, mert a megyei tanács és Kovászna városa, élve elővásárlási jogával, közösen megvette a 2001 óta felszámolás alatt álló brassói Brafor Rt. erdőkitermelő vállalattól a vasutat. A korábban csődbe jutott cég mindent megtett ennek megakadályozására, ám a felszámoló biztos végül engedélyezte a tranzakciót.

A megyei tanács birtokába kerültek a kommandói vasútállomáshoz tartozó melléképületek (szerelőműhelyek, raktárak, fűrésztelep stb.) és a 8,5 kilométer vasút az 5,2 hektáros területtel együtt. Mindezért 886 ezer lejt (kb. 58 millió Ft) fizettek. Kovászna városa 600 ezer lejért (kb. 40 millió Ft) vett birtokba 19 kilométernyi vasutat – ennek részeként a siklót – egészen Kommandóig.

Kovászna megye és Kovászna városa együtt újíttatja fel a vonalat

Fotó: Wikipedia

A vonalat 1892-ben helyezték üzembe. A most megszerzett vagyont a két önkormányzat közösen, egységes egészként kezeli és tervezik a felújítást, üzembe helyezést, ezzel is fejlesztve a turizmust.

A megyei tanács egyébként, mivel évek óta készül a vasút megvásárlására, korábban már vásárolt gőz- és dízelmozdonyt, vasúti kocsikat.

Ezzel párhuzamosan Románia egyik legrégebbi vasútvonala is tovább élhet. Végleges bezárás helyett az üzemeltető román állami vasút (CFR) a közelmúltban bejelentette, hogy idegenforgalmi okok miatt megkegyelmeznek a Krassó-Szörény megyei Oraviczabánya (Oraviţa) – Stájerlakanina (Anina) közötti 34 kilométeres vasútvonalnak, amelyik Európa-szinten is párját ritkítja, hisz 14 alagúton és 10 viadukton halad át. Az 1863-ra megépített vonalat eredetileg kizárólag szénszállításra szánták, de hat évvel később már személyvonatok is közlekedtek rajta.

Az Oraviczabánya-Anina vasútvonal tíz viadukton halad keresztül

Fotó: banatulazi.ro

Tény, az elmúlt években gyakran mindössze egy-két utast szállított naponta a szerelvény, nyaranta viszont rengeteg turista látogat a környékre, sokan kimondottan a vonat kedvéért. A kétvagonos szerelvény most naponta 11.15-kor indul Oraviczabányáról, Anináról vissza pedig 14.40-kor. A menetrendről azért érdemes előzőleg tájékozódni, ugyanakkor a CFR csoportoknak kedvezményt ad.