Két írónő életművét elevenítik fel a Várkert Bazárban a magyar kultúra napján

Forrás: MTI

 2022. január 18. 17:35

Két írónő, Szabó Magda és Szepes Mária életművét elevenítik fel január 23-án és 24-én a Várkert Bazárban a magyar kultúra napja alkalmából.

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt – emlékeztet a Várkert Bazár közleményében.

Az emléknapon Idén a Várkert Bazár két kiemelkedő női író életművét eleveníti fel: január 23-án Szabó Magda műveiből összeállított esttel, január 24-én pedig Szepes Mária regénye ihlette táncelőadással várják a közönséget.
Szabó Magda 105 évvel ezelőtt született, és 15 évvel ezelőtt hunyt el. Január 23-án a Szelíden és szilárdan című előadás tárja fel az írónő életét, felidézi kivételes pályáját, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését Gajdó Delinke színművész bensőséges hangulatú előadásában.

varkertbazar

A Várkert Bazárban január 23-án Szabó Magda műveiből összeállított esttel, január 24-én pedig Szepes Mária regénye ihlette táncelőadással várják a közönséget

Fotó: Várkert Bazár

Január 24-én a Szepes Mária regénye alapján készült A változatlanság hullámhossza című összművészeti előadás látható a Várkert Bazárban. Az előadás olyan kérdéseket feszeget, minthogy hatalmunkban áll-e mások életét megváltoztatni, vagy van-e elég bátorságunk változtatni saját életünkön. A darab különlegessége, hogy verbális és nonverbális elemek egyaránt megjelennek benne a modern tánc, a néptánc és a flamenco elemeit felhasználva. Az Aldebaran Kompánia előadásának főszerepeit két meghívott színművész, Huszárik Kata és Kaszás Gergő játssza.