Két különleges kilátó nyílt a Tisza-tavon: csak vízen közelíthetők meg

Forrás: turizmus.com

 2021. június 14. 18:17

Kizárólag vízi úton megközelíthető kilátókat adtak át szombaton az aktív- és ökoturisták számára a Tisza-tó Poroszlói medencéjében. A Békatutaj Egyesület által épített mindkét kilátótorony kilenc méter magas. Felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét.

A beruházás a vízitúrázók számára hiánypótló, hiszen az ökoturizmusáról méltán híres Tisza-tó belső részein rendkívül kevés a kikötésre alkalmas terület. A kilátók várhatóan kajakos, kenus és SUP túrák gyakori célpontjává válnak majd.

A tornyok olyan jellegzetes védett madárfajokról lettek elnevezve, melyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek.

A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatokat.

Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett.

Csendes megfigyelésre alkalmas hely a Tisza-tavon

Fotó: Aktív Magyarország

"Nem elégedhetünk meg azzal, hogy a Tisza-tó első osztályú természeti környezetet kínál. Ahhoz, hogy a vízitúrázók számára vonzó célpont legyen, szükséges az infrastruktúra fejlesztése is – mondta el Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke.  – A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükség van a két új kilátóhoz hasonló kellemes, nyugodt pihenőpontokra, ahol a túrázó a természet közepén érezheti magát, és egyúttal jobban meg is ismerheti azt" – tette hozzá.

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket. A tervezéskor és a kivitelezéskor is fontos szempont volt az időtállóság, ezért mindkét kilátó alapja horganyzott acél, míg a felépítmény vörösfenyőből készült.

Csak vízi úton közelíthetők meg az új kilátók

Fotó: Aktív Magyarország

A 35 millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság finanszírozta. A kilátók fenntartása közösségi finanszírozással fog megvalósulni. Az új épületek átadásának pillanatában már tizenöt helyi turisztikai szolgáltató írt alá együttműködési megállapodást, melyben azt vállalták, hogy a következő években pénzzel és/vagy saját munkájukkal támogatják az épületek állagának megóvását, hogy azok minél tovább szolgálhassák az ide látogatókat.